Близо 100 деца от 15 учебни заведения в Бургас дефилираха в костюми на животни и растения

четвъртък, 23 май 2019
Публикувано от: Стефан Минчев

В нов формат протече тази година традиционният Карнавал на биоразнообразието. В духа на празничното шествие за Деня на българската просвета и култура, организаторите призоваха малките и много пъстри участници да се съберат на площада пред Общината  и оттам под звуците на тромпет и барабан да дефилират за природата по ул. "Богориди" към Морската градина. Цветята, калинките, щъркелите и насекомите създадоха страхотно настроение, предизвикайки усмивките и аплодисментите на минувачите и хората по кафенетата. Такава беше и идеята - колкото се може повече хора да видят креативните и изключително впечатляващи костюми на децата и усилията, които са положили родители и преподаватели, за да ги подготвят. Интересно беше, че и много родители бяха се маскирали - с венчета, крилца и др.

Шествието завърши на лятна сцена "Охлюва", където всяко учебно заведение представи своя "отбор". Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас, Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Бургас, заедно с всички участници, създадоха един цветен природозащитен празник с много награди и настроение. 

Жури в състав Мария Андреева от РИОСВ - Бургас, Диана Павлова от БФБ, проект "Лагуната на живота" и Диляна Ценова от гражданската квота внимателно наблюдаваха участниците и определиха носителите на наградите в 6-те категории.

ü  Награда на журито за най-ефектен костюм на диво растение, срещащо се в България, получи Миша от ДГ "Златна рибка", която имаше фантастичен костюм на странджанска зеленика. Младата участничка сподели, че все още не я виждала на живо, но баба й е показвала снимки.

ü  Награда за най-ефектен костюм на диво животно, срещащо се в България, получи Персиян от ДГ "Слънце", който беше забележителен бръмбар. За костюма му беше помогнала неговата кръстница.

ü  Награда за атрактивно представяне на характерно местообитание или екосистема безапелационно спечели Габи от ДГ "Ран Босилек", която беше Природен парк "Странджа". Тя представи цялото разнообразие от видове в Странджа - дъб, шишарки, гнездо на птици с яйца, катерица, видра, дори змия, увита около крака й ????.

ü  Награда за най-оригинален рециклиран костюм получи Дария от ДГ "Моряче", която представи забележителен костюм на паун, с дълга опашка, която се повдига (с механизъм). Детето сподели, че майка й е отделила 7 вечери, за да го изработи.

ü  Наградата за най-ефектно имитиране на животно спечели Деси от ОУ "Любен Каравелов" , която демонстрира звука на дивата коза (вид, много специален за Българска фондация Биоразнообразие).

 

Журито връчи и 4 награда за най-атрактивно учебно заведение - на ДГ "Ран Босилек" (най-многобройната и впечатляваща група участници), ДГ "Златна рибка", ДГ "Пинокио" и ОУ "Любен Каравелов". Всички те получават безплатно посещение в пространството "симБиотично" в Атанасовско езеро в удобен за групата ден и час.

 

Организаторите благодарят на всички деца, родители, преподаватели и директори на учебни заведения, които се включиха, подготвиха и организираха забележителните участници в Карнавала на биоразнообразието. И пожелават до нови срещи догодина, когато ще бъде юбилейното 10-то издание на Карнавала в Бургас. А дотогава нека всички бъдат по-често сред природата, на велосипеди или пеша!

 

Карнавалът на биоразнообразието се организира от Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас и РИОСВ - Бургас и бе посветен на Деня на Натура 2000 и Международния ден на биоразнообразието и бе на тема "Биоразнообразие и Натура 2000". Карнавалът се провежда в рамките на проект "Лагуната на живота" на БФБ, финансиран от програма LIFE на Европейския съюз.

 

За повече информация:

Радостина Ценова - 0896 798908, [email protected]

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1749 последна промяна: 12:50:15, 23 май 2019