Акордеонен оркестър „Хармоника“ спечели първо място от Международния конкурс за изкуства „Радост на брега“

вторник, 11 юни 2019
Публикувано от: Радостин Рачев

Акордеонен оркестър "Хармоника" към училище "Константин Петканов" спечели първо място в раздел Класически инструменти от 14-ия Международния конкурс за изкуства "Радост на брега" в Созопол. Първо място заслужено бе присъдено и на дуета Йоана Самоковлиева и Татяна Николова.

На 20 април оркестър " Хармоника" участва в 18-то издание на Национален конкурс за акордеонисти "Танцуващи клавиши" - Нови Пазар, организиран от Министерството на образованието и науката и Община Нови Пазар, където спечели трето място.

Акордеонен оркестър "Хармоника" при СУ" Константин Петканов" е поканен за участие в международен конкурс на изкуствата " Le stele di Garda" от 26-28 юни 2019 в комплекс " Гардесано" град Бусоленго, Италия. Организацията за пътуването, настаняването  и програмата на фестивала и извън фестивала се организира от СНЦ  "Фолк Арт общество" - България, съорганизатори и  представители  на конкурса от българска страна,  със съдействието на лицензирани туристически и транспортни  фирми.

Международният конкурс за изкуства бе организиран от Министерството на образованието и науката, Областна администрация Бургас, Община Созопол и СНЦ "Радост на брега".

Акордеонен оркестър "Хармоника" при СУ" Константин Петканов" е създаден през октомври 2018 година с цел да приобщи  децата към художествените ценности на музикалното изкуство и най-вече  да създаде интерес към един от най-универсалните музикални инструменти - акордеонът. Репертоарът му включва разнообразна палитра произведения от  изтъкнати наши и чужди композитори. Негов създател е Петър Иванов - музикален педагог, преподавател по музика в СУ "Константин Петканов" и акордеонист - възпитаник на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив, учител с дългогодишен музикален и творчески опит.

Първата концертна изява на оркестъра бе на 13 март 2019 в зала "Петя Дубарова" на Морско казино - Бургас  съвместно с Пламен Димитров - едни от най-изтъкнатите акордеонисти на България, неговите ученици от НУФИ" Филип Кутев" - Котел и Ангел Маринов преподавател по акордеон АМТИИ  "Проф. Асен Диамандиев"- Пловдив, единствения изпълнител на бандонеон в България.

От 07-09 юни оркестър " Хармоника"  бе поканен за участие  и участва в Панорама на детското творчество 2019 - "И ний сме дали нещо на света". Събитието е по Проект на Сдружение "Духовно огледало" и Община Пловдив, част от програмата на "Пловдив Европейска столица на културата". Учениците представиха достойно своето училище и Бургас.

 

Участници в Акордеонен оркестър "Хармоника" при СУ" Константин Петканов":

 

№ по ред

Име, презиме, фамилия

   Клас

1.       

Росица Йорданова Вълкова

VI

2.       

Иван Йорданов Добрев

VI

3.       

Татяна Станиславова Николова

VI

4.       

Дияна Георгиева Николова

VI

5.       

Магдалена Димитрова Василева

VI

6.       

Йоана Янева Самоковлиева

VI

7.       

Силвена Валентинова Градева

III

8.       

Никол Константинова Узунова

IV

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 782 последна промяна: 21:47:58, 11 юни 2019