НЧ „Фар 1946“ представя интересния проект „Работилница за книги“

четвъртък, 13 юни 2019
Публикувано от: Стефан Минчев

Идеята за проекта "Работилница за книги" е породена от желанието на бургаските деца да влязат в света на книгите. Но не както досега, като читатели или пасивни слушатели. Те искат да разберат как се създава една детска книжка - от историята, през написването, илюстрирането, предпечата със странирането, редактирането и коригирането, до печата.

И така се стига до среща на децата с опитни творци - театралната режисьорка и драматург Емилия Цанкова, автор на толкова забавните и поучителни "Осем заешки истории", издателката Румяна Емануилиду и нейната Издателска къща "Знаци", дизайнерката Катерина Петкова,  която дава визията на книгите и ги подготвя за печат, художник-илюстраторката Невена Ангелова, автор на корицата, печатарите в печатница "Информа принт" и художествения ръководител на ДТФ "Усмивка" Румяна Кралева.

"Осем заешки истории" тръгва по света с участието на децата от Школите по изкуства към НЧ "Фар 1946": Детско Арт ателие 7 с ръководител Юлия Ангелова, Детска театрална формация "Усмивка" с ръководител Румяна Кралева, класове по пиано с ръководители Лора Стойчева и Емилия Дикова, Вокална група "Слънчеви капки" с ръководител Мария Митева, Детски цигулков ансамбъл "Звездички" с ръководител Едуард Василев. Можете да я видите и вие, на 19 юни, от 11:00 часа, в Градската художествена галерия "Петко Задгорски".

Инициаторите на този проект, съфинансиран от Община Бургас, са сигурни, че "Осем заешки истории" ще станат любими и на много други деца. Твърде е възможно някои от тях да поемат по този път и професионално: като автори, издатели, дизайнери, редактори, печатари и илюстратори - в Бургас вече има филиал на Художествената академия със специалност "Илюстрация на книгата".

Очакванията са "Осем заешки истории", като готов продукт, да има своята официална премиера, с участието и на авторката Емилия Цанкова, бивша куклено-театрална актриса, по време на фестивала "Дни на куклите" през август в Морската градина на Бургас. 

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1470 последна промяна: 11:36:07, 13 юни 2019