Деца участваха в създаването на книга за деца с помощта на Читалище „Фар”

понеделник, 24 юни 2019
Публикувано от: Стефан Минчев

Всички творчески школи при Народно читалище "Фар 1946" се включиха в осъществяването и представянето на проекта "Работилница за книги". Той е съфинансиран от Община Бургас.

"Идеята за обединяване на света на детето със света на книгата е сред основните приоритети на НЧ "Фар 1946" - Бургас. Проучване на интересите на детската аудитория ни насочи към създаването на книга за деца от деца. Бяхме провокирани от текстовете на "Осем заешки истории", разказани от куклено-театралния режисьор и драматург Емилия Цанкова и предоставени ни от Издателска къща "Знаци". С голямо желание децата от школите към читалището тръгнаха по пътя на създаване на книжка и представянето й на живо", разказа Ирина Костадинова от читалището.

Интересни бяха по време на проекта срещите с издателката Румяна Емануилиду и разучаването на всички етапи в книгоиздаването. От дизайнерката Катерина Петкова децата разбраха как се дава визията на книгите и се подготвят за печат, в печатница "Информа принт" те бяха впечатлени от многобройните професии и дългия път за създаването на една книжка.

Малките творци от Детско Арт ателие 7 с ръководител Юлия Ангелова илюстрираха забавните и поучителни заешки истории. В БХГ "Петко Задгорски" героите оживяха чрез драматизацията на Детска театрална школа "Усмивка" с ръководител Румяна Кралева. После всички отпразнуваха добре свършената работа.

Книгата "Осем заешки истории" ще има премиерно представяне на  5 август от 17.30 часа по време на Международния куклен фестивал на открито "Дни на куклите". Тогава всички ще могат да получат автограф от авторката Емилия Цанкова и от Невена Ангелова - художник илюстратор, автор на прекрасната корица.

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 890 последна промяна: 10:05:46, 24 юни 2019