В Световния ден на рибарството научете повече за него от изложбата "Риби и рибарство в Южното Черноморие"

четвъртък, 27 юни 2019
Публикувано от: Радостин Рачев

Днес е Световният ден на рибарството - 27 юни. Той се отбелязва от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова. В тази връзка напомняме, че страстните рибари имат възможността да се наслаждават на любимото си занимание само в периода, когато уловът е официално разрешен.

За да научите повече за риболова разгледайте изложбата "Риби и рибарство в Южното Черноморие" в КЦ "Морско казино", където наред с древните уреди за лов на риба, можете да видите и съвременни устройства за не съвсем законен риболов, осигурени със съдействието на ИАРА.

Експозицията включва интересни теми като Бургаският залив на пътя на рибните пасажи, риболовът в залива през вековете, рибарството от Несебър до Созопол през Възраждането, от поминък към промишлен риболов, рибната борса в Бургас и много други теми и артефакти, допълнени с невероятни декори.  Всичко това заедно с  мрежи, модели на кораби, такъми, любопитни документи, морски легенди и снимки визуализират цялата история на риболова.

За най-малките посетители са предвидени интерактивни игри и изненади.

Риболовът може  да бъде, както промишлен, когато се лови в големи количества, така и спортен - когато е за лично удоволствие, понякога включващо "опцията" уловът да не бъде употребен за храна, а да бъде пуснат обратно в природата.

За промишлен риболов се използват кораби, които са оборудвани със специални риболовни приспособления - най-често различни видове мрежи.

В средата на 80-те години на ХХ век английски издания нареждат нашата страна в първата петица по промишлен улов на риба в световен мащаб. Под български флаг по това време плават над 35 риболовни траулера и 6 транспортно-хладилни кораба, които съставят флотилията на "Океански риболов" в т.нар. "промисли" зони за промишлен улов в Атлантика, Индийския и Тихия океан.

По крайбрежието на Черно море риболовната промишленост започва съвременното си развитие още през първата половина на миналия век с разполагането на постоянни мрежи във водата (наричани таляни/даляни, когато са в морето), както и с т.нар. гардове в езерата.

Спортният риболов пък включва и подводен спортен риболов,при който се използват харпуни.
Риболовът е една от най-древните форми за осигуряване на храна, и макар че отдавна вече не е само средство за поминък, а и хоби, което  се превръща в страст. Рибарите споделят, че няма по-завладяващо усещане от момента на улова.

Наслука на всички риболовци!

 

* Снимки: Стефан Тодоров

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1052 последна промяна: 12:11:05, 27 юни 2019