Слави Томов представя "Старите майстори“ на Томас Бернхард в Дома на писателя

петък, 12 юли 2019
Публикувано от: Димитър Шишманов
1

Бургаският писател и журналист Слави Томов ще представи "Старите майстори"  на Томас Бернхард  в Дома на писателя. Събитието е на 3-ти август, събота, от 17.00 часа.

Томас Бернхард (на немски: Thomas Bernhard) е австрийски белетрист, поет и драматург, роден в Хеерлен, / 1931-1989г./ Той е автор на множество драматични произведения и е смятан за един от най-големите съвременни немскоговорящи драматурзи. От 1970 г. общо 18 негови пиеси са поставени в различни държави. Но недоволен от австрийския културен климат, в завещанието си Бернхард изрично забранява седемдесет години след смъртта му негови театрални произведения да се поставят на австрийска сцена, както и негови книги да се издават или четат пред австрийска публика. (Близо десет години по-късно тази забрана е отменена от неговия наследник.) Критичното му отношение към обществото, най-вече в Австрия, предизвиква остри спорове и крайни реакции, например сензационното конфискуване на романа му "Дървосеч" през 1984 година.

"Цялото и съвършеното са непоносими за нас... Нито един от световно известните шедьоври, независимо от кого е нарисуван, не е цялостен и съвършен. Това всъщност ме прави щастлив. Едва когато проумеем, че не съществува нищо цялостно и съвършено, можем да продължим да живеем." Томас Бернхард.

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1204 последна промяна: 12:44:35, 12 юли 2019