Деветима българи, посветили живота си на геометричната абстракция – разгледайте произведенията им в Бургас

събота, 20 юли 2019
Публикувано от: Стефан Минчев

В бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" е подредена изложба с произведения на деветима българи, посветили живота си на геометричната абстракция в изобразителното изкуство. Тя ще остане в града ни до средата на август и се нарича "Ортогонал 18: Експорт 2". Един от деветимата представени творци е бургазлията Георги Димитров, който е и куратор на изложбата. Останалите са Адриана Чернин, Георги Янакиев, Иван Шуманов, Красимира Стикар, Мария Чакърова, Николай Дюлгеров, Николай Петков и Петър Дочев. Всеки от изброените художници има странен, труден или тъжен живот, някои вече са изпили своята последна чаша абсент със Смъртта, но общото между тях е това, че никога не са се отказвали от своята страст към този необикновен и често недооценен жанр в изобразителното изкуство. Недооценен у нас, но не и по света. Защото Николай Дюлгеров, например, напуска България тотално неразбран през 20-те години на миналия век, за да се превърне в един от най-авангардните творци на Италия и Европа, починал като почетен гражданин на Торино.

Произведенията в представителната изложба "Ортогонал 18: Експорт 2" пристигнаха в Бургас от Института за конструктивно изкуство и конкретна поезия в германския град Рехау. Следващата им спирка ще бъде Музеят на Вазарели в унгарската столица Будапеща.

Това е поредната абстрактна изложба, подредена от Георги Димитров и неговите съмишленици от Международния форум за безпредметно изкуство "Ортогонал". Но в нея са събрани знакови произведения на някои от най-добрите български творци в това направление на изкуството, създадени в продължение на повече от 100 години. Те достойно могат да представят българската школа на различни места по света. Това е причината заглавието на изложбата да съдържа и думата "експорт".

В момента се сформират групите на детска работилница, която да запознае бургаските малчугани с геометричната абстракция. Ако проявявате интерес, обадете се на следния номер: 0888 240 869.

Това пък е официалната страница на Международния форум за безпредметно изкуство "Ортогонал": http://www.orthogonal.bg/bg/18/.

Откриването на "Ортогонал 18: Експорт 2" се състоя преди броени дни при голям интерес. В галерията дойдоха популярни бургазлии от други сфери на изкуството, за да подкрепят Георги Димитров. Сред тях бяха кинотворците Камен Калев и Христо Димитров - Хиндо, музикантите Марияна Добрева от "Силует" и Иван Петков - вокалист на групите "Соулкор" и "Лек Сити Кейс", много художници, сред които, разбира се, Георги Динев - директор на БХГ "Петко Задгорски".

 


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1224 последна промяна: 18:36:13, 20 юли 2019