Най-големите рок и пънк легенди в България на закриването на Burgas International Film Festival тази вечер

четвъртък, 25 юли 2019
Публикувано от: Анелия Казакова

 

Официалното награждаване на големия победител в Burgas International Film Festival ще се състои днес от 21.15 часа на Открита сцена "Охлюва". Всички желаещи могат да подкрепят своя фестивален фаворит на https://burgasfilmfest.com

 

* Филмът "Рокендрол" за легендарните рок групи от 80-те и началото на 90-те години - Нова Генерация, Контрол, Ревю, Ахат, Ера, Ер Малък, Кале, Хиподил, ще закрие кино фестивала на 25 юли

 

Новият документален филм "Рокендрол" на тандема Борислав Колев и Мария Ландова ("Стоичков", "Салто мортале", "Окото на минотавъра", "Джем сешън") ще закрие Международния филмов фестивал - Бургас. Филмът, спечели наградата на публиката на фестивала "Master of Art" и предизвика истински фурор.

"Рокендрол" е вълнуващ разказ, изграден от спомените на членове на легендарни в България рок групи като Ахат, Милена и Ревю, Контрол, Нова генерация, Ера, Ер Малък, Кале и Хиподил, които с революционните си за 80-те години на миналия век музика и текстове разбиха обществените клишета и се превърнаха във флагман на контракултурата в България.

Рокаджиите изпълняват във филма най-големите си хитове, спомнят си за епохата, в която тръгва техния път - как са създавали своите групи в училищата и университетите; как са репетирали по мазетата и са свирили само по купони преди да излязат на светло. Спомнят си хилядите концерти из страната, споделят случки от турнетата - някои смешни, други със съвсем различен привкус.

Филмът отдава почит на невероятния поет и музикант Димитър Воев, който си отиде много млад от този свят. Неговият тревожен дух присъства в "Рокендрол" чрез архивите, на които е запечатан и чрез изключителните песни, които е написал за групите си Кале и Нова генерация.

Разказът проследява и днешното битие на някогашните бунтари. Ако преди три десетилетия в ъндърграунда те са имали общи идеали и цели, сега между тях има разделение - социално и мирогледно. Онова, което никога няма да ги раздели, е общата им съдба и страст - рокендрола. А в този филм има много рокендрол. Но преди да ни разтърсят рокендрол звуци и картини, ще се насладим на още два филма, представени в зала "Петя Дубарова" от своите автори. Ирена Даскалова ще покаже своят "Нощ над града". Филмът ще започне точно в 19.00 часа. Веднага след него започва "Пленница" на унгарската продуцентка Вики Река Киш.

В 21.15 часа доечера  започва раздаването на награди на късометражните и пълнометражните продукции, които журито отличи в тазгодишното фестивално издание. Победителят от пълнометражната селекция ще получи специалната награда Danny Lerner Award - предоставяне на съдействие и услуги в размер на 10 000 евро за осъществяването на следващ филмов проект.

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1530 последна промяна: 15:24:22, 25 юли 2019