Започва фестивалът "Бургаски музикални вечери"

сряда, 14 август 2019
Публикувано от: Димитър Шишманов
1

От 15-ти до 19-ти август Бургас ще е домакин на първото издание на Международния фестивал за класическа музика "Бургаски музикални вечери". Събитието ще протече с участието на известните световни изпълнители - китайско-немското клавирно дуо Шин Ян и Флориан Колтун, френската цигуларка Анабел Бертоме-Рейнолдс, пианистите  Юрий Богданов - Русия, и Иван Дончев - България. Те ще изпълнят разнообразна програма, наситена с красота, колорит, характер и вдъхновение.

Световните музиканти са в града ни по идея на доцент Иван Дончев. Идея, която стана факт благодарение на програмата за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас.

Поводът за фестивала е 120-годишният юбилей от рождението на проф. Панчо Владигеров.

Доцент Иван Дончев е роден през 1981 г. в Бургас. На шест години започва да учи пиано в класа на Юлия Ненова. Деветгодишен вече печели втора награда на международния конкурс в град Стреза, Италия. Завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. След това обучението му минава през консерваториите "Торрефранка" във Вибо Валенсия и "Санта Чечилия" в Рим. Специализира при световноизвестния френски пианист Алдо Николини, от когото получава стипендия и с когото формира клавирно дуо. Лауреат е на престижни международни конкурси в Дъблин, Варна, Провадия, Монополи, Милано, на името на Серджо Фиорентино и др. с общо 19 спечелени награди. Носител на отличие за най-добър студент в Италия. На 16 години печели голямата награда на Шопеновото общество в Дармщад и дебютира в залата "Гащайг" в Мюнхен.

Иван Дончев изнася редовно концерти в България, Италия, Русия, САЩ, Франция, Англия, Ирландия, Италия, Германия, Великобритания, Румъния, Япония, Южна Корея, Япония.

Свири като солист на много симфонични оркестри в цял свят и работи с едни от най-известните диригенти. Доц. Дончев преподава пиано в Музикалната академия "Clivis" в Рим и е гост професор на курсовете по докторат в град Асколи. Канен е многократно като член на жури на международни конкурси. Води редовно майсторски класове в България, САЩ, Италия, Англия, Япония, Южна Корея. На 5 март 2015 дебютира в Ню Йорк с изпъление на Петия концерт на Бетовен.

Концертната програма на фестивала "Бургаски музикални вечери" ще бъде предшестван от майсторски клас на проф. Богданов, който ще се състои в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Най-изтъкналите се участници ще бъдат привилегировани да свирят на една сцена с Богданов. На база на представянето си в майсторския клас най-надареният бургазлия ще получи стипендия за едноседмичен майсторски клас с артистичния директор на фестивала Иван Дончев в гр. Велетри, Италия, като разноските му за участие и престой се осигурят от италианската асоциация Colle Ionci (www.associazionecolleionci.eu). Допълнителни награди, както и концерт със съдействието на Българския Културен Институт в  Рим, могат да бъдат присъдени на други изявили се участници в майсторския клас.

"Бургаски Музикални вечери" ще бъде съпровождан също така от "Ден на срещи с Пианото", състоящ се отново в зала 2 на Експозиционен център "Флора". Този музикален експеримент ще дава възможност на малчугани, проявяващи любопитство и интерес към пианото да получат безплатна консултация и първи професионални насоки под формата на игра в сферата на класическата музика от пианиста с международна кариера Иван Дончев.

Трите концерта ще се проведат в Зала 2 на Експозиционен център "Флора" на 17-ти, 18-ти и 19-ти август. Акцент в изпълненията ще бъдат  творби на Проф. Панчо Владигеров. Преди всеки концерт изпълнителите ще имат възможността да споделят своите мисли и впечатления с публиката, приобщавайки я в една по-пряка и осъвременена форма на сценично общуване.

Особено перо във фестивала ще бъде ексклузивното представяне за бургаската публика на новия компакт диск на дуото Иван Дончев и Аннабел Бертоме-Рейнолдс  с творби на полската композиторка Гразина Бацевич. Дискът е записан за престижната белгийска къща МУЗО със съдействието на Европейския Музикален Център "К. Пендерецки" в Полша и ще стартира на международния пазар през септември.

Като събитие с международна значимост, "Бургаски Музикални Вечери"  има за цел да развие взаимната хармония и общуването на хора от различни държави чрез изпълнен от световно известни музиканти класически репертоар , давайки по този начин особено ценен принос към културния живот на черноморския град.

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1640 последна промяна: 13:21:20, 14 август 2019