Популярният фотограф Кристиан Кнабе призовава за опазване на околната среда с изложбата си „Вода“

четвъртък, 03 октомври 2019
Публикувано от: Анелия Казакова

 

Вижте експозицията пред Казиното

 

Популярният фотограф Кристиан Кнабе, зад чийто обектив са заставали популярни личности като Джордж Буш, Ангела Меркел, Йоко Оно - вдовицата на Джон Ленън, българинът Христо Явашев и вече покойната му съпруга Жан Клод, главата на тибетските будисти Далай Лама гостува в Бургас и изложбата си "Вода".

Експозицията, която е с екологична насоченост ще бъде официално открита утре, 4-ти октомври от 17.30 часа в зала "Петя Дубарова". Черно-белите фотоси ще бъдат подредени на алеята, пред входа на Културния център.

 

Първоначалната идея на изложба "Вода" е била да разкрие красотата и очарованието на природното чудо - вода. По време на работата си, фотографът Кристиан Кнабе вижда неща, които го карат да промени първоначалния замисъл. Той смята, че един пластмасов стол на плажа е нещо романтично. Наблюдаващият този фотомотив си представя как е седнал на него и се наслаждава на морето и безкрайността на хоризонта...В същото време вижда кораба на "Greenpeace" с протестното послание:" Не на пластмасата в морските води!" Така старият пластмасов стол се оказва просто отпадък, чието място не трябва да е там.

 

Посланието на експозицията е да бъдем бдителни и разумно да се отнасяме към благата, с които ни дарява природата.

"Вода", това просто химично съединение, състоящо се само от два атома водород и един атом кислород , е природен феномен, в който се е зародил живота и без който той не може да съществува. Нека го пазим, той е единствен и неповторим.", апелира авторът.

 

 

ЗА АВТОРА

Кристиан Кнабе е роден на 11 октомври 1961 година в баварския град Мюлдорф на река Инн. След завършване на гимназията следва в Мюнхен в държавното професионално училище за графичен дизайн и реклама.

Работи като фотограф за различни печатни и електронни медии в Германия. В началото на 90-те години е шеф-фотограф в пресслужбата на Евангелската църква на Бавария.

В архива си има снимки на известни политици и хора на изкуството, сред които бившия президент на САЩ George Bush Sen, канцлера на Германия Angela Merkel, тогава заместник-председател на Християн-демократическата партия на Германия, артиста Bud Spenser, вдовицата на John Lennon - Yoko Ono, българския поп-певец Васил Найденов, както и световноизвестния американски художник и скулптор с български произход Христо Явашев и вече покойната му съпруга Jeanne-Claude, главата на тибетските будисти Dalai Lama и много други.

Професията му графичен дизайнер е неразделно свързана с изкуството на художника. Рисува от петгодишна възраст. Негови картини са представяни в различни художествени галерии в България и Германия.

 

 

 

 

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1529 последна промяна: 13:23:04, 04 октомври 2019