Иновативна база данни за замърсяването на Черно море с твърди отпадъци беше представена в Бургас

сряда, 25 септември 2019
Публикувано от: Мариета Ханджиева

 В експозиционен център "Флора" в гр. Бургас беше представена на 25 септември 2019 г. иновативна онлайн платформа, която предоставя данни за теченията в Черно море и замърсяването с твърди отпадъци. Платформата е разработена така, че в нея да могат да бъдат добавяни данни както от научни организации, така и от отделни граждани, които са установили процеси на замърсяване. Системата позволява проследяване на замърсяването с твърди отпадъци по един по-пълноценен и достъпен начин и ще подпомогне както научните изследвания в областта, така и доброволческата дейност по почистване. 

Платформата е разработена от екипа по проект "Иновативни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море" (BSB552 RedMarLitter), в който водещият партньор Фондация «Виа Понтика» си партнира с община Бургас и два университета - «Овидиус» от Констанца, Румъния и Държавния университет на Тбилиси, Грузия и обхваща данни от трите държави. Впоследствие се очаква тя да бъде допълнена и с данни от другите държави от Черноморския басейн.

Проектът се изпълнява по приоритет 2.2. "Повишаване на осведомеността и съвместни действия за намаляване на речните и морски отпадъци" на Съвместна оперативна програма "Черноморски басейн 2014-2020". А представянето на онлайн платформата стана под шапката на втората мониторингова среща по проект BSB552 RedMarLitter, която се проведе в периода 24 - 26 септември 2019 г.

В допълнение към текущите проектни дейности, представители на всички заинтересовани групи имаха възможност да участват в мониторингова кампания. В съответствие с интерактивния ни подход, на 25 септември 2019 г., от 10 ч. на плаж северно от Бургаските солници и в сътрудничество с Военноморската академия "Н.Й. Вапцаров",беше демонстрирана работа на терен и презентация на техники и методи на провеждане на кампания за мониторинг.  Акцент на текущата среща бяха откритите дискусии с експерти и партньори, които срещаха мнения и обратна връзка при обмена на знания относно напредъка на планираните дейности и представянето на създадената компютърна платформа за мониторинг на морските отпадъци. На дневен ред вече е изпълнението на актуализирания план за работа и интеграция на иновативни методики. Участието на външни изпълнители, регионални експерти, местни и академични институции беше високо оценено от екипа на всички партньори на RedMarLitter.    

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 442 последна промяна: 09:48:55, 09 октомври 2019