Откриват изложба, посветена на 80-годишнината на Райна Рачева

четвъртък, 12 декември 2019
Публикувано от: Димитър Шишманов
1

Изложба, посветена на 80-годишнината на Райна Рачева, ще бъде открита в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Експозицията отваря врати на 16 декември от 18:00 часа.

 

Райна Рачева е родена на 16.12.1939 г. в с. Баня, Благоевградско. През 1958 г. завършва средно образование в художествената гимназия в София. През 1964 г. завършва Националната художествена академия, специалност "Декоративно-монументална живопис и мозайка" в класа на проф. Г. Богданов.

От 1964 г. живее и работи в Бургас. Член е на СБХ от 1979 г.

Райна Рачева работи в областта на пейзажа, портрета и натюрморта.

Има 28 самостоятелни изложби в България, участия в национални и регионални изложби в България, представителни изложби на българското изкуство по света: Русия, Полша, Германия, Чехословакия, Украйна, Франция, Япония и др.

Нейни творби са собственост на: Национална художествена галерия - София, Софийска градска художествена галерия, Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" и много обществени и частни колекции в страната, и чужбина.

По-известни творби: "Детски портрет" 1969 г., "Портрет на Дора" 1971 г. - БХГ, "Момиче" 1971 г. - собственост, "Ирина" 1974 г. - частна колекция, "Плаж" 1976 г. - БХГ, "Елеана" 1981 г. - БХГ, "Милка Стоева", "Дона", "Кина", "Виолета Масларова"; цикъл "Сухи цветя", цикъл "Морски пейзажи" и "Охридски цикъл".

 

ДЕТСКА ШКОЛА ПО РИСУВАНЕ

Огромна част от художествения ѝ опит е посветен на децата. През 1966 г. основава школа за рисуване към тогавашния пионерски дом в Бургас. През този период са създадени около 3000 детски живописни творби. Школата има 10 самостоятелни изложби в гр. Бургас, самостоятелна изложба в София, в Либерец - Чехословакия, Москва, Япония, други изложби в чужбина и участия в национални и международни конкурси за детски рисунки. Деца от Школата са носители на златни и бронзови медали от международна изложба в София по време на "ІХ световен фестивал на младежта и студентите" през 1968 г., национални конкурси - "Аз съм българче", "Учение и труд" и др. В конкурса "Япония през погледа на детето" - 1970 г., носител на І-ва награда е дете от школата, което е наградено с едномесечно пребиваване в Япония.

ШКОЛА ЗА ДЕТСКИ МОЗАЙКИ

През 1979 г. Райна Рачева създава Школата за детски мозайки в Бургас, която ръководи над 30 години. През този период са създадени стотици уникални детски творби. Школата е участвала във всички международни детски асамблеи "Знаме на мира" и Национални детски изложения в София с експозиция и работни ателиета на място.

Детските мозайки на школата са представени в самостоятелни и общи изложби в Бургас, в София, в  "Панорама на българската култура" в зала "Фестивална"; изложба в НДК -  август 1983 г. по време на Международния конгрес на ИНСЕА; септември 1983 г. - изложба в София по време на Международния конгрес на Асоциираните училища; 1984 г. на "VІ републикански преглед на самодейното изкуство", школата е отличена със златен медал. Изложба през септември 1984 г. в НДК и Център "Знаме на мира".

Изяви в чужбина: самостоятелна изложба на школата в Ротердам - Холандия - септември 1982 г.; изложба в Алжир - 1983 г.; изложба в Париж - май 1985 г. по време на съвещанието на ЮНЕСКО; изложба в гр. Трутнов - Чехословакия - септември 1987 г.; изложба в гр. Цукуба - Япония по време на международно ЕКСПО 1985 г.,  Изложба в Народното събрание - юли 1998 г. , изложба в хотел "Кемпински-Зографски" по време на международната конференция "Жените през ХХІ век" и изложба в музея "Земята и хората", 2005 г. - юбилейна изложба "25 години школа за детски мозайки" в Бургас в Градска художествена галерия "Петко Задгорски".

През 2009 г. Райна Рачева и Школата за мозайки са поканени за участие в Международния фестивал на мозайката в Равена, Италия. Официалното откриване на фестивала е с бургаските детски мозайки, които пожънаха невероятен успех. Днес 30 мозайки на бургаски деца от Школата са в музея на мозайката в Равена, като световен принос в изкуството на мозайката.

 

НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ

Райна Рачева е носител на следните отличия:

             І-ва награда и златен медал в областта на културата на Община Бургас;

             Орден "Кирил и Методий" - І-ва степен;

             "Художник на годината'2005" - Бургас;

             Почетен гражданин на град Бургас от 2007 г.

 

Цялата творческа дейност на Райна Рачева като художник и ръководител на детско творчество през годините е широко отразявана в медиите и намира отзвук в  енциклопедии, албуми и каталози за изкуство.

Публикации:

-             Книгата "Мозайка, батик, сувенири" - автор съм на раздел "Мозайки" - 1987 г.;

-             Енциклопедия на изобразителните изкуства в България;

-             Кой кой е в българската култура;

-             Кой кой е в елита на Бургас и региона - 1996/97 г.;

-             Art and Ecology 50 Bulgarian Artists;

-             200 TABLEAUX BULGARES principalement de I'Ecole de BOURGAS.

-             Списание "Изкуство";

-             в-к "Черноморски фронт";

-             в-к "Пулс";

-             Алманах "Море";

-             Издадени са два албума с детски мозайки: "Мозайки на бургаските деца" - 1982 г. и "Най-слънчевите детски мозайки" - 2005     

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1044 последна промяна: 15:18:43, 12 декември 2019