Научете повече за тайните на потъналия край Маслен нос древен кораб

четвъртък, 13 февруари 2020
Публикувано от: Стефан Минчев

Какво разкриват за древните траки останките от корабокрушение, открити на морското дъно край Маслен нос? Какъв е бил товарът на кораба, потънал някога край скалистите брегове? И какво доказват изследванията на предметите, извадени от дълбините? На тези и на още много интересни въпроси ще отговори по време на лекция в Регионален исторически музей - Бургас археологът Мирослав Класнаков.

Специалистът ще разкаже за медните слитъци с дисковидна форма, открити в акваторията на Маслен нос.
"По аналогия с подобни находки от проучени корабокрушения при носовете Gelidonya и Uluburun в Турция и "медните питки" от Българското крайбрежие, са отнесени към късната бронзова епоха. За разлика от слитъците с форма на "разпъната волска кожа" от територията на съвременна България, които са намерени сравнително далеч на запад от морския бряг, тези с дисковидна форма се откриват само под вода", разказва Мирослав Класнаков. И пояснява, че медните слитъци имат отношение не само към презморските търговски контакти на тракийските племенни общности от Странджанското крайбрежие с Егейския свят или други части на Средиземноморието, но и към добива и преработката на метал в Странджа планина през късната бронзова епоха.
Събитието е насрочено за петнадесети февруари, от 11:30 часа, на ул. "Славянска" 69 (зад църквата "Св. св. Кирил и Методий"). Входната такса е преференциална - за възрастни 2,00 лв., а за учащи и пенсионери - 1,00 лв.

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1268 последна промяна: 10:11:16, 13 февруари 2020