Димитър Николов: Името Васил Левски е символ на самоотверженост и родолюбие

сряда, 19 февруари 2020
Публикувано от: Радостин Рачев

Днес се навършват 147 години от гибелта на най-ярката личност в нашата история - Васил Левски. Името на Апостола се е превърнало в символ на самоотверженост и родолюбие. То е синоним на безкористна служба на народа, на себеотрицание, жертвоготовност и символизира освободителната борба на българите срещу вековния поробител - Османската империя.

Васил Левски е не само национален герой - той е философия, пример, който никога не бива да забравяме. Нещо повече, за нас, българите, образът на Васил Левски е най-святият, най-обединяващият. Дяконът символизира събирателния образ на българския революционер, на непримиримия и горд българин и неутолимата му жажда за Свобода.

Делото на Апостола е апотеоз на цялото петвековно освободително движение на българския народ, на всичките му прояви на бунт и отхвърляне на тежките окови на поробителя, на безспирния му порив и желание отново да живее спокойно в свободната си родина.

Затова трябва да сме благодарни и признателни на Апостола и неговите съратници, че отново дишаме спокойно, че имаме свободната воля да живеем и да работим така, както искаме.

На днешния ден всеки българин трябва да бъде горд със своя произход, със своя род и отечество! Затова нека сведем признателно глави и почетем този велик син на България!

 

Димитър Николов

Кмет на Община Бургас

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1464 последна промяна: 13:28:57, 19 февруари 2020