Бургас почете паметния ден за българските евреи

вторник, 10 март 2020
Публикувано от: Радостин Рачев

Бургас почете паметния ден за българските евреи - 10 март, обявен през 2003 г. за Ден на спасяването на българските евреи от Холокоста и Ден за почит пред паметта на невинно загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.

С кратка церемония пред Мемориала на благодарността в градинката до Часовника бургаската общественост отдаде заслужена почит към смелите и достойни бургазлии, които през 1943 -1944 години са защитили и спасили своите съграждани евреи от ешeлоните на смъртта.

Венци и цветя пред паметната плоча поднесоха кметът Димитър Николов, председателят на Общински съвет - Бургас проф. Севдалина Турманова, секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев, общински съветници, представители на обществени организации, потомци на спасените евреи и граждани.

Потомците на спасените евреи заявиха своята признателност и решимост да не се допусне забрава на героизма и човешката солидарност и те да бъдат пример за бъдещите поколения.

Организатор на почетната церемония бе Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф".

Десети март е обявен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. като Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. На тази дата през 1943 г., след активната и решителна намеса на няколко български депутати, православната църква, интелектуалци и граждани, е спряна заповедта за депортиране на българските  евреи към нацистките лагери на смъртта.

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1079 последна промяна: 13:31:12, 10 март 2020