Преведоха на руски трима бургаски фантасти

сряда, 18 март 2020
Публикувано от: Стефан Минчев

В Русия отпечатаха антология с български фантастични произведения. Озаглавена е "Трето пришествие". В нея са включени трима автори, родени в Бургас - Атанас П. Славов, Валентин Иванов и Янчо Чолаков. Те са сред вдъхновителите и създателите на алманаха "Фантastika", който през 2015 г. спечели в Санкт Петербург приза на Европейското общество на фантастите за най-добро периодично издание на континента в този жанр.

Сборник с българска фантастика, който да се разпространява през книжарските вериги, не беше излизал в Русия от три десетилетия. "Трето пришествие" е отпечатан в огромното издателство "Вече" (Москва), създадено преди 27 години. Пуснало е на пазара 20 000 заглавия с общ тираж от 140 млн. екземпляра и се смята за водещо в публикуването на историческа литература. До момента този мастодонт има 457 книжни серии и по статистика е сред десетте най-големи в страната.

Междувременно повестта на Янчо Чолаков "Прояснение", която в края на миналата година спечели литературната награда на Община Бургас за белетристика - плакет "Петко Росен", започна да излиза на части и в най-голямото издание на родната общност в САЩ - вестник "Bulgaria" в Чикаго.

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1469 последна промяна: 09:41:51, 19 март 2020