В дните за раздаване на пенсии ще дезинфектират пощенските клонове в Бургас през два часа

петък, 03 април 2020
Публикувано от: Стефан Минчев

Към днешна дата на територията на Бургаска област има регистрирани 21 положителни случая на коронавирусна инфекция. Трима души са настанени в Инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас, двама в Айтос.

"Проведохме разговор с ръководителите на Бургаското духовенство и уточнихме в подробности необходимите общи действия при провеждането на предстоящи църковни празници. Започваме с Цветница. Във всички църкви ще бъдат осигурени допълнително диспенсъри с дезинфектант. Още веднъж ще бъде обработена вътрешната площ на храмовете, както и около тях. Ще бъдат осигурени мобилни мивки за повече хигиена. Служители от полицията и общинската дирекция УКОРС ще дежурят за допълнителна безопасност. При добро време бургаските свещеници ще проведат служението на открито. Очакваме съдействие и от останалите религиозни общности в Бургас. Двете католически църкви тук обявиха, че ще бъдат затворени за великденските празници. В службите ще участват само духовниците и може би те ще ги излъчват онлайн. Срещнахме се и с представители на останалите вероизповедания. Арменската църква, например, също ще бъде затворена. Но право на църковните ръководства и настоятелства е да вземат тези решения", каза кметът Димитър Николов.

Вече всички болници в Бургас ще изпращат писмена справка на Общинския кризисен щаб за своите нужди от защитни материали и облекла, медицински апарати и оборудване, както и за всякакво допълнително съдействие.

Към днешна дата Щабът е поръчал 600 шлема. Половината вече пристигнаха и са раздадени в УМБАЛ, Полиция, Бърза помощ.

3600 защитни костюма са поръчани. 1500 са пристигнали до днес. 500 са в УМБАЛ, 300 в Спешния център и Бърза помощ, останалите в Белодробна болница и Комплексен онкологичен център.

1600 защитни хирургически престилки са поръчани. 600 са получените до днес. 250 са в УМБАЛ, 100 в Спешен център и Бърза помощ, 100 в КОЦ, 50 в Белодробна болница, 100 на социалните служби.

В дните за раздаване на пенсиите дежурни екипи от Дезинфекционна станция и доброволци ще дезинфектират пощенските клонове в града през два часа. Допълнително ще се следи възрастните хора да са на безопасно разстояние един от друг.

След като бъде обявен детайлният списък с медицинските лица от първа линия, които ще получат финансова премия от държавата, по предложение на директорите на здравни заведения Общинският кризисен щаб ще прецени как да се разпределят допълнително гласуваните от Общинския съвет 35 000 лева, за да се подпомогнат медици извън държавния списък.

Продължава да се следи дали се спазва заповедта за изключване на кафе автоматите в Бургас. Общинският щаб е на мнение, че тя е правилна.

 

* Ето какво казаха останалите членове на щаба след днешното му заседание:

 

Доктор Паздеров, РЗИ

Общинския кризисен щаб не е изследван за коронавирус, тъй като никой не е показал симптоматика. За всеки от нас важат същите правила като за всички граждани! 

21 са случаите с доказан ковид вирус, 4 са изписани, оздравели и са поставени под карантина. Тя е 28 дни, за толкова им е издаден и болничен. Към днешна дата последният доказан случай е от Карнобат и там в момента се извършва крайна дезинфекция на медицинския център и на администрацията. Пациентът е бил последно на работа на 23-ти миналия месец, в момента е в отпуск по болест и всички, които са били контактни до 24-ти, са издирени и им е издадено предписание да са под карантина 14 дни. На контактните от първи ред са взети проби и до края на деня ще има резултати. По отношение на болниците, разпределението на леглата и тяхната готовност - всички болници в региона имат защитни средства, направена е необходимата организация, необходимия филтър, спазват се санитарно-хигиенните изисквания, извършва се редовна децинфекция. Нашите съвети са всеки, който има клиника, да бъде изследван. Ако няма клиника, това изследване е 90 процента безсмислено. Всички лекари, които са били на първа линия и са транспортирали болни с коронавирус в състава на ЦСМП, а те са 4 до днес, са изследвани и пробите им са отрицателни.

 

Д-р Миразчийски, УМБАЛ

При нас има трима настанени пациенти с доказан коронавирус, които ги лекуваме. В момента състоянието им е стабилно. Вървят към подобрение, но да не забравяме, че още върви терапията им и сме я коригирали днес заедно с д-р Йотов - началникът на Инфекциозно отделение в УМБАЛ Бургас. На двама от пациентите направихме снимки вчера, не се доказа пневмония, но имат други оплаквания, които съвпадат с оплакванията за коронавирус и са доказани с PCR тест. Единият пациент е с двустранна пневмония, но той също се повлиява, така че към момента състоянието им е стабилно. Трудно се справя УМБАЛ Бургас при липсата на кръв и кръвни продукти. Няма планови операции и планова дейност, което намалява потребността от кръвни продукти, но това не ни успокоява, защото и кръводарители няма. По тази причина вчера изпратихме кола от София и доставихме 30 сака с кръв, за да имаме зареждане. Създали сме специална организация с охрана за отделението за трансфузионна хематология, да не се струпват кръводарителите вътре в помещенията и да са на разстояние от два метра, с маски и ръкавици.

 

Доц. Велинов - Медицински факултет - Бургас

Действително в Бургас се придържаме към максимално спазване на противоепидемиологичните мероприятия. За момента те дават доста добри резултати. Следим всеки диагностициран случай и контактните му лица. Наблюдава се клъстърно поведение на случаите с COVID-19 инфекцията, а именно един пациент - едно семейство. Нямаме широко разпространение на инфекцията именно заради тези стриктни мероприятия, които сме предприели. Дано всеки предприеме отговорността си за да удържим положението такова, каквото е в момента. Колоездачите се считат за нарушители на мерките, ако навлизат в пространствата, описани в заповедта - паркове, градини и плажове. През останалото време са като всеки от нас, който отива до аптеката, магазина или на работа.

 

 

 


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 2365 последна промяна: 14:35:45, 03 април 2020