17-годишен ученик от Карнобат е новият заразен в областта

неделя, 05 април 2020
Публикувано от: Стефан Минчев

* Всички 100 служители на Бърза помощ - Бургас ще бъдат тествани за коронавирус

 

Новият случай на заразен с КОВИД - 19 в Бургаска област е 17-годишен ученик от Карнобат. Имал е 9 контактни, 7 от които са негови съученици и връстници. На тях е наложена 14-дневна карантина, а на него самия 28-дневна.

Община Бургас осигурява тестване на служителите в бургаската Бърза помощ. Те са приблизително 100 души - медицински и немедицински персонал. На два пъти през следващите дни ще им бъдат направени ПиСиАр тестове, за да се установи има ли положителни проби за коронавирус при тях. Това съобщи кметът Николов след днешното заседание на Общинския кризисен щаб.

Беше взето решение да се обезпечат и петте диализни центъра на територията на област Бургас, държавни и частни, тъй като 200 пациента ползват техните услуги постоянно. Заради високия риск от заразяване на медицинския персонал, а той е изключително ограничен и често в пенсионна възраст, Щабът реши изцяло да ги обезпечи с предпазни материали и дрехи.

"Вече втора бургаска фирма се включва в изработването на защитни костюми и хирургически престилки, за което благодарим на местния бизнес", каза още кметът.

Вчера беше презентирана националната дигитална платформа за събиране на информация по време на извънредното положение. Подобна работи на територията на град и област Бургас вече десети ден. Нейните кодове ще бъдат отворени, за да стане съвместима с националната. За по-добра оперативност, ако има трудности, може да се спре вкарването на информация в градската платформа и местният обслужващ ИТ екип да премине изцяло в националната.  

 

* Ето какво казаха останалите членове на щаба след днешното му заседание:

 

Доктор Георги Паздеров - РЗИ

24 са установените с ковид инфекция за Бургас. Последният случай, това е ученик - син и контактен на 22-рия пациент от Карнобат. Имал е 9 контактни, 7 от коио са негови съученици и връстници. На тях им е наложена 14-дневна карантина, а на него самия 28-дневна карантина.

Пациентът от Несебър има двама контактни там, където се е изолирал - единият контактен е брат му, а другият - майка му. Пристигнал е от Банско на 1 април, няма никакви оплаквания, но въпреки това заради сигурността на своето семейство и малкото си дете се е изследвал, сам е пожелал, и след като е получил положителен резултат, той се е изолирал в Несебър и няма контакт със своята съпруга и своето дете.

17-годишното момче от Карнобат - 24-ият ни пациент, вчера е проявил клиника и е имал оплаквания. Затова му е организиран преглед и от инфекционист. От инфекционист са прегледани и медицинските лица, които са имали отношение към диагностиката и лечението на неговия баща.

Ученикът не е настанен в болница, именно затова той е минал консултация с инфекционист и пулмолог в Айтос, защото той е споменал за оплаквания, направена е консултация, взета му е проба и становището на специалиста в Айтос е той да се лекува в дома си, да изкара 28-дневната карантина в дома. Нямал е значителна клинична симптоматика.

 

Комисар Сотиров, ОД на МВР

Продължаваме с контрола върху лицата, поставени под карантина. Значително спада тяхната бройка и това позволява да бъдем по-чести в проверките и вече едно лице може да бъде проверявано по 2 пъти на ден. Вече активно използваме и видеонаблюдението за установяване събирането на лица в парковете, градините и спортните площадки, които са в заповедта. За последните 24 часа имаме 7 съставени такива актове и установени 5 случая на лица, неспазили условията на карантина.

Засилваме мерките, защото преди час ми докладваха нещо, което е недопустимо - в помещение 11 човека се събрали и играят карти. Ще бъдат съставени актове на всички тях и съответно отново преписката утре ще бъде докладвана в Районна прокуратура - Бургас.

В петък изследвахме процент от служителите, които работят с граждани пряко, а именно от Български документи за самоличност, Дирекция Миграция, Пътна полиция, служители от КПП-та, които сме обособили, а също така пряко работещи в кв. "Победа". Всички тестове са отрицателни на 100 %. Това е важно за успокоение на хората и колегите, които извършват проверките.

 

Д-р Миразчийски - УМБАЛ Бургас

 

В Инфекциозно отделение на УМБАЛ - Бургас има настанени 4 пациенти с доказан COViD-19, които са на лечение с проявена симптоматика. Една жена и трима мъже. Жената е в много добро състояние, лабораторните й изследвания са почти добре, така че й предстои във вторник наново да вземем изследвания и ако вече са влезли в нормата, ще предстоят двете проби, които трябва да докажат, че са отрицателни, да я обявим за излекувана и да я изпишем. Единият от мъжете е в много добро състояние, но лабораторните му изследвания все още не са подобрени, така че изчакваме известно време да мине от терапията. Другите двама мъже - единият беше в по-тежко състояние, този който беше от село Манолич, но след като в петък редуцирахме терапията и включихме нови лекарства, започнахме го с терапия от хлорокин, който ни беше доставен от Националния щаб. При него днес няма температура, има резорбция на пневмонията, продължава да е на това лечение и се надявам, че и при него ще докараме до добър край всичко.

Четвъртият пациент е този, за който стана дума преди малко от д-р Паздеров, който е от Карнобат. Той е в стабилно състояние, но не бих казал, че се подобрява. Състоянието му е такова, както е приет преди 4 дни. Включена е и на него терапия с хлорокин, но не бих казал, че състоянието му се подобрява. Затова пак потвърждавам - той е в стабилно състояние, има дихателна недостатъчност, не тежка. По тази причина не е интубиран и не се намира в реанимация. Продължава да бъде в Инфекциозно отделение, но на кислородотерапия. Нямаме приети други пациенти, които да са съмнителни за коронавирус към този момент.

 

Доц. Велинов - Медицински факултет-Бургас

Проблемът с тестовете за диагностика е в цял свят. В момента, въпреки голямото количество фирми, които са производители, недостиг има. Голям потребител вече е Северна Америка. Голям потребите е и Западна Европа. До момента в Бургас има достатъчно количество тестове за генетична диагностика. Правим всичко възможно да снабдяваме лабораторията с тестове, които са реферирани от Световната здравна организация, за да бъде диагностиката на високо ниво, каквото е и до момента. 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 3719 последна промяна: 14:13:31, 05 април 2020