Бургаските деца в аванс ви поздравяват за 24 май (ВИДЕО)

петък, 22 май 2020
Публикувано от: Стефан Минчев

В навечерието на 24 май всички бургаски училища и детски градини се подготвят да отбележат достойно празника на просветата, културата и духовността. Традиционното шествие няма да се състои, но с тематична украса и музика ще бъде създадено празнично настроение в дворовете на самите образователни институции.

Малчугани от 34 детски градини вече поздравиха в аванс всички бургазлии за най-хубавия празник в българския календар - 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Вижте ги и ги чуйте в придружаващото видео.

В началото на миналия век химнът за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета "Върви, народе възродени" се подема и запява във всички училища на страната. Тази традиция ще бъде спазена и през настоящата година. Точно в 12.00 часа той ще зазвучи  във  всички училища и детски градини, на фона на празничния камбанен звън от бургаските православни храмове.

Химнът на българската духовност ще огласи и бургаските културни институти. В инициативата ще се включат РБ "П.К. Яворов", РИМ-Бургас, ДТ "Адриана Будевска", Държавна опера - Бургас, Държавен куклен театър Бургаска писателска общност, Дружеството на бургаските художници, читалища, Младежки културен център, КЦ "Морско казино" и др.

Артистите от Кукления театър са подготвили за най-малките и забавно образователно филмче "Буквички бъбривки", с оживяла в стихчета и картинки българската азбука. То може да бъде видяно на фейсбук страницата на театъра от 11:30 часа в празничния ден.

От 12.00 часа на 24 май Бургаският духов оркестър ще свири за вашето настроение пред Летния театър в Морската градина. 

 

 

Последни новини

Изберете българското

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 15089 последна промяна: 16:18:05, 22 май 2020