За първи път „Алеф” обявява победителите в литературния конкурс виртуално

сряда, 27 май 2020
Публикувано от: Стефан Минчев

За първи път церемонията по награждаване на победителите в литературния конкурс на Център "Алеф" - "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" - ще се проведе онлайн. Пандемията COVID-19 наложи строги ограничения, но традицията ще бъде спазена -  официална церемония по награждаването ще има, макар и виртуална. На 8 юни, понеделник, от зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино", "Алеф" ще обяви победителите в конкурса, който тази година е на тема "Аз съм един от тях - българските праведници на света".

Церемонията ще започне в 18 часа. При спазване на строги мерки за безопасност в залата ще присъстват няколко от участниците в конкурса, представители на журито, на организаторите и официални гости. Номинираните 27 кандидати за призовите места ще се включат чрез видеоконферентна връзка. Очаква се "дистанционно" на церемонията да присъстват посланика на България в Израел Н. Пр. Румяна Бъчварова и на Израел в България - Н. Пр. Йорам Елрон, представители на Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Израел, на Община Бургас, Министерството на образованието, потомци на български праведници на света, официални гости.

Седмото издание на конкурса бе обявено през есента на 2019 г. и събра рекорден брой участници -  151 младежи и девойки от цялата страна - студенти и ученици. В свои художествени разкази младите творци  са претворили  личните съдби на двадесетте българи , обявени от Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Израел за "Праведници на народите на света".

Творбите им бяха оценени от жури в състав: Радостина Николова - старши експерт в Министерството на образованието и науката, Румен Леонидов - поет и издател на сайта Факел.бг, и Асен Йорданов - журналист, поет и директор на сайта Бивол.бг.

Кои са победителите ще разберем на 8 юни, понеделник от 18 часа. Церемонията ще се излъчва онлайн на страницата на Център "Алеф" във фейсбук https://www.facebook.com/alef.center/notifications/ и на сайта http://alef-bg.org/.

Провеждането на Седмия национален литературен младежки конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" и церемонията по награждаването на победителите стана възможно с подкрепата на Община Бургас, НССЕИВ към Министерския съвет, Посолството на държавата Израел в България, "БМФ Порт Бургас" ЕАД, ТРИА Сити Център, Дворецът на децата и Полски институт - София.

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1717 последна промяна: 12:13:59, 27 май 2020