Хората замърсяват бургаските плажове най-много с пластмаса и цигарени фасове

сряда, 03 юни 2020
Публикувано от: Стефан Минчев

Последно почистване, сортиране и преброяване на отпадъците по неохраняемите плажове на Бургас преди активния сезон се провежда днес. Акцията е част от проекта "Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море", финансиран по Съвместна Оперативна програма "Черноморски басейн" 2014-2020. Мониторингът проследява замърсяването в четирите сезона в неохраняеми плажни ивици и се извършва от обучени доброволци.

Резултатите показват най-голям дял на пластмасовите отпадъци и цигарените фасове. При есенния мониторинг бяха събрани над 1800 фаса само в един сектор от 100 метра по пясъчната ивица.

Проектът има за цел намаляване на замърсяването с отпадъци в Черно море, а конкретно мониторингът трябва да установи вида, количествата и сезонността на отпадъците, произведени от човешката дейност, за да посочи мерки и препоръки за намаляването им, като призове местните жители и туристите към по-голяма лична отговорност за опазване чистотата на крайбрежието.

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1160 последна промяна: 10:12:09, 03 юни 2020