Бургаска компания спечели финала от акселераторската програма на Фонда за дялови инвестиции Innovation Capital

понеделник, 06 юли 2020
Публикувано от: Димитър Шишманов
1

Бургаска компания спечели голямата награда на финала от акселераторската програма на Фонда за дялови инвестиции Innovation Capital, който се проведе в Бургас.

Победител е компанията Sens IT, която спечели първата награда от 50 000 евро за инвестиция. Тя е създадена преди три години и работи в реализацията на иновативни технологични концепции. Нейният екип спечели първото място в надпреварата с проекта си за внедряване на електронна платформа за улесняване на паркирането в градски зони с натоварен трафик и ограничен брой места.

"С използването на тази платформа драстично ще се подобри трафикът в градската среда. Значително ще се намали времето за намиране на свободно паркомясто, което е в голяма полза както за пешеходците, така и за водачите. Това от своя страна ще даде още един положителен резултат. Значително ще намалеят вредните газове, отделяни от автомобилите при движението им продължително време в търсене на място за паркиране. От друга страна местната община, която използва тази платформа, ще има пълна статистика какво се случва с цялата зона за паркиране - каква част от нея е заета, колко свободни места има във всеки момент. Платформата също дава възможност за контрол на специализираните места за паркиране - за хора в неравностойно положение. Ако системата от датчици се интегрира по всички улици, платформата може да регистрира дори спукване на водопроводна тръба", обясни управителят на компанията Димитър Павлов.

В момента в Бургас пилотно са монтирани 7 сензора на ул. "Васил Левски", като предстои резултатите от тях да бъдат анализирани.

Националното състезание за стартиращи компании дава шанс на иновативните проекти да бъдат финансирани в първия етап от развитието си. То се осъществява от Фонда за дялови инвестиции Innovation Capital, който стартира своята дългоочаквана акселераторска програма - XLRadar, която ще подпомага стартъпи.

В националното състезание за стартиращи компании бяха представени иновативни проекти на фирми от цялата страна, селектирани по време на местни състезания в  София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново.

Събитието се проведе с подкрепата на Община Бургас.

 

 

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1398 последна промяна: 12:37:26, 06 юли 2020