В три тематични вечери на две сцени в Бургас ще звучат лиричните песни на бардовете с китара

сряда, 08 юли 2020
Публикувано от: Анелия Казакова

 

На открита сцена "Охлюва" ще звучат както песни на световноизвестни бардове - Боб Дилън, Жорж Мустаки, Ед Шийрън, Борис Гребеншчиков, така и на българските - Мария Нейкова, Пламен Ставрев и др

 

За 12-а поредна година в Бургас си дават среща бардове от различни краища на България. Тук пристигат 18 индивидуални изпълнители, 6 дуета и 3 групови формации. На открита сцена "Охлюва" ще се изявят участници от Русия и Украйна. Фестивалът "Солени ветрове" ще завладее две сцени. На 09-ти юли /четвъртък/ авторски песни и кавъри на младежи до 35 години и групи ще звучат на сцена "БулевАрт", ул. "Богориди" /до Часовника/. Концертът започва от 18.00 часа. По традиция следващите два дни лиричните песни ще звучат от открита сцена "Охлюва" на КЦ "Морско казино". Проявите започват от 17.30 часа.

Фестивалът е изключително ценен с това, че дава трибуна за истинско творчество, при това съвършено некомерсиално.

 

"Преосмисляме ценности, особено през последните месеци, и разбираме с пълна сила колко е важно да си свободен. Светът не може вече да бъде същият и затова е толкова важно да знаем какви сме ние самите. А това е голямата тема, за която пеят бардовете. Бардът е човек, който не само сам съчинява и изпълнява песните си, но е и винаги социално ангажиран." - споделят поетите с китара.

Летни празници на изпятата поезия "Солени ветрове" е фестивал с представителен и конкурсен характер.

Жителите и гостите на Бургас ще имат възможността да видят и чуят млади таланти, подкрепени от бургаски бардове и групи, в концерта "Песента на изгрева / The sunrise song".

В "Песента на барда" ще чуем премиерни изпълнения на авторски песни и на утвърдени наши бардове - песни, трептящи в съзвучие с нашия живот, нашите проблеми и нашите радости.

Един от любимите на бургазлии концерти е "Кучешката вахта", в който бардовете ще представят свои сатирични и хумористични песни и скечове.

В концерта "Бардовете по света" ще звучат както песни на световноизвестни бардове - Боб Дилън, Жорж Мустаки, Ед Шийрън, Борис Гребеншчиков, така и на българските - Мария Нейкова, Пламен Ставрев и др.

В конкурса "Срещу вятъра" ще чуете 9 нови авторски песни с гражданска позиция.

Концертът, посветен на Владимир Висоцки, ще ни припомни едни от най-известните песни на барда. Без имитация, а така както усещат творчеството му ще се включат Антон Костадинов, Атанас Стоянов, Красимир Йорданов, Светлана Стоянова и Александър Кузнецов.

Проектът е финансиран със съдействието на Община Бургас по Програмата за съфинансиране на културни проекти. Всички събития в неговата програма ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването.

 

Организатор: Сдружение "СОЛЕНИ ВЕТРОВЕ"

 

ПРОГРАМА

9 юли 2020г.

Сцена "БулевАрт", ул. "Богориди" /до Часовника/, Бургас

Начало на концерта 18:00 ч. до 22:00 ч.

  1. "Песента на изгрева / The sunrise song" - концерт за авторски песни и кавъри. Участници - младежи до 35 години и групи.

10 юли 2020г.

Сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас

Начало на концертите 17:30 ч. до 22:00 ч.

  1. "Песента на барда" I част - представителен концерт, включващ по 2 нови авторски песни от участник.

  2. "Кучешката вахта" - концерт с авторски сатирични и хумористични песни и пародии, скечове, и много хумор.

  3. "Бардовете по света" - концерт на чуждестранните участници и изпълнения на кавъри на известни песни на български и чуждестранни бардове.

11 юли 2020г.

Сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас

Начало на концертите 17:30 ч. до 22:00 ч.

  1. "Песента на барда" II част.

  2. "Срещу вятъра" - Конкурс за нова авторска песен, изразяваща активна гражданска позиция.

  3. "Владимир Висоцки" - Концерт посветен на 40-годишнината от смъртта на барда.

  4. Награждаване и финал.

 

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 2380 последна промяна: 15:27:56, 08 юли 2020