Нестандартна изложба ще украси коридорите на Комплексния онкологичен център в Бургас

вторник, 11 август 2020
Публикувано от: Радостин Рачев

Интересна и нестандартна изложба ще бъде открита днес, 11 август от 16.00 часа в "Комплексен онкологичен център - Бургас". Тя е част от поредицата арт инициативи под мотото "Продължаваме". Кампанията е създадена преди 3 години от д-р Константинов и неговия екип от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология - София, чийто еднокилометров коридор и топла връзка с Лъчетерапевтичния комплекс, е превърнат в уникално по рода си арт терапевтично пространство.

40 художници ще се включат в това издание на благотворителната инициатива с над 200 свои произведения.

Зад логото на инициативата стои световноизвестният график Димитър Анастасов, който освен участник в експозицията в Бургас, ще присъства и на откриването.

Координатори на проекта са Бистра Стойчева, Димитър Анастасов и Лора Касабова.

В това необикновено пространство картините ще бъдат подредени по един въздействащ и хармоничен начин от галеристката Бистра Стойчева и плеяда от български творци.

Гости на откриването ще бъдат не само пациенти, лекари, творци и приятели, а и певците Тони Димитрова, Стефан Илчев и  Ефтим Чакъров, които подариха песента за "Продължаваме" - " Животът", по стихове на Пепа Таракчиева.

Проф. д-р Бозов - управител на КОЦ-Бургас, прегърна идеята за необходимостта от превенция на заболяването по начин, който от години е част от лекарските практики извън граница.

Съгласието му с факта, че изкуството е неделима част от душевността на всеки човек, дава възможността на творците, участващи в кампанията "Продължаваме" да достигнат и подпомогнат чрез своеобразни арт терапии възстановяването и комфорта на пациентите и близките им.

Така и "Комплексен онкологичен център- Бургас" начело с проф. д-р Бозов и екипа му стават членове, защитници и приятели на инициатива "Продължаваме", чрез обособяването на арт терапевтични пространства с периодично сменящи се експозиции - пространства на територията на лечебното заведение.

Сигурно много хора ще се запитат защо една болница, вместо да лекува пациентите, трябва да се занимава с изложби и изкуство. Неизменна част от цялостния процес на лечение на един пациент, е не само лечението на физиката му, а и възстановяване на баланса, хармонията и комфорта на душата му. "Здрав дух, в здраво тяло"- стара българска поговорка, която в днешния забързан живот е особено актуална.

В КОЦ - Бургас инициативата "Продължаваме" достига с любезното партньорство на Община Бургас и "Шенкер " ЕООД - национален логистичен партньор на инициативата.

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1975 последна промяна: 16:38:14, 11 август 2020