С „Лебедово езеро" отбелязваме юбилей на проф. Хикмет Мехмедов

понеделник, 10 август 2020
Публикувано от: Мариета Ханджиева

*В ролята на Одета/ Одилия дебютира младата примабалерина Иванина Иванова

С "балета на балетите" "Лебедово езеро" - на 13-и август, в 20.30 часа, на сцената на Летния театър ще бъде чествана 70-годишнината на проф. Хикмет Мехмедов - едно голямо име в съвременния български културен живот. Дългогодишният балетмайстор на Държавна опера - Бургас е оставил своя траен отпечатък - в художествен и естетичен план, в творческата продукция на бургаската културна институция. Събитието е поредното от Бургаските музикални празници "Емил Чакъров", реализирани от Държавна опера - Бургас, с партньорството на Община Бургас.

На официална церемония, организирана от Община Бургас - на 18-и юни, т. год., проф. Хикмет Мехмедов бе удостоен със специална награда за изключителни постижения в културната сфера - за цялостен принос в съвременния български културен живот - чрез реализацията на мащабни и интелигентно поднесени танцови спектакли. Проф. Хикмет Мехмедов изказа благодарност - както към бургаския градоначалник, за удостояване с високото отличие, така и на директора на Държавна опера - Бургас Александър Текелиев и целия състав на Бургаската опера - за дългогодишното ползотворно творческо сътрудничество. Именитият хореограф и режисьор изрази  своята надежда за един мирен свят, в който ще съществува възможност за творческа изява на талантите.

Премиерата на балета в четири действия "Лебедово езеро", изваян на фона на безсмъртната музика на Чайковски е на 30-и май 2016 г., в Зала Опера. Шедьовърът в балетната класика е поставена за първи път на бургаска сцена. Идеята "Лебедово езеро" да бъде представено за първи път в морският град е на директора на Държавна опера - Бургас - доц. д-р  Александър Текелиев. Великолепният спектакъл, блестящите солисти, невероятният заряд, финес, синхрон и вълнуващи послания разкриват безсмъртната история за превъплъщенията на любовта, омагьосаната идилия и един неочакван финал, апотеоз на всепобеждаващата сила на най-светлите чувства. Внушителната, мащабна, интелигентно поднесена - с творчески размах и брилянтен усет към детайла, постановка, режисура и хореография са на проф. Хикмет Мехмедов /след Мариус Петипа и Лев Иванов/. Асистент-балетмайстор на постановката е Веса Тонова, репетитор е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, помощник-режисьор е Петър Тихолов. Изящните костюми са плод на творческия размах на Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните "Сваровски" по естетически издържаните сценични облекла на балетистите. Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на  Иван Токаджиев. "За първи път показваме комбинация между рисуван и принтиран декор", споделя Токаджиев относно считаната за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият. В част от сцените се използва и мултимедия, която подсилва сетивата на публиката.

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед /Одета и Одилия/, в които влиза младата, красива, талантлива, одухотворена и изключително съсредоточена в предизвикателството на творческата си задача примабалерина на Бургаската опера Иванина Иванова,  оживяват и тези на злия магьосник Ротбарт, изпълняван от Теодор Цаков, който е проклел Одета и нейните приятелки с жестока прокоба - през деня да се превръщат в благородните красиви птици, а единствено след залез слънце те отново приемат човешки образ. В ролята на  Принц Зигфрид, който се влюбва съдбовно в Одета, забелязвайки я на брега на езерото, е премиер балетистът Емил Йорданов. Характерният образ на Шута е пресъздаден от Даниел Тичков. Княгинята, майка на Зигфрид, се изпълнява от Добрина Бахова. Светлан Николов влиза в образа на Волфганг. В представлението вземат участие и: Полина Иванова, Даниела Туртуманова, Адриана-Мария Манасиева, Стоян Фъртунов, Натали Иванова, Ива Овчарова, Патрисия Соарес, Огнян Иванов, Стефан Типиков, Георги Банчев, Яна Бердута, Ивана Фиалковска и др.

За безсмъртната класика на Чайковски в четири действия "Лебедово езеро" се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота. Приказният сюжет, вълнуващата музика и смайващи костюми успяват да задържат вниманието дори на най-малките зрители. Тъй като балетното произведение е преработвано през годините, краят се изпълнява по различен начин, като развръзката е или щастлива, или драматична. В един от вариантите езерото поглъща влюбените в пътя им към отвъдното, а във втория краят е щастлив - Зигфрид побеждава злия магьосник и освобождава любимата си Одета от магията. В интерпретацията на проф. Мехмедов сияйните сили на Доброто са основополагащи...

Внушителни, мащабни, интелигентно поднесени - с творчески размах, естетическа визия и брилянтен усет към детайла, са постановките на проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната работа и хореографията, впечатляваща с перфекционизъм в художествен план и творчески размах, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и усетът за баланс, са характерни елементи от творческия портрет на професор Хикмет Мехмедов. Всеки спектакъл, режисиран от него, е поредната атестация за проникновеното виждане на постановчика, за философското обагряне - с дълбочина, емоционален колорит и смислова аргументация, на изградените образи, за търсене и постигане на екстремни нива на естетическо внушение, за изискан подход към всеки елемент, който се вплита в цялостната картина на една завършена красота.

"Една нощ в Париж", "Лешникотрошачката", "Лебедово езеро", "Пепеляшка", "Ромео и Жулиета", "Спящата красавица", "Шехерeзада/ Романтично", "Куклената фея", "Валсът/ Болеро", "Пролетно тайнство/ Любовна магия", хореографията на мащабната оперна постановка "Аида" и много други постановки, реализирани на сцената на Държавна опера  в които проф. Мехмедов е вплел творческия си импулс и оригинален авторов почерк.

След фурора на премиерния балетен спектакъл "Лебедово езеро",  постановчикът проф. Хикмет Мехмедов е награден с Кристално огърлие, приз на Съюза на българските музиканти и танцови дейци. То е връчено на балетмайстора от проф. д-р Юлиан Куюмджиев. Отличието е присъдено по случай 45 години творческа дейност на проф. Мехмедов и изключителните му успехи като хореограф и педагог. През следващата, 2017 г. проф. Мехмедов получава престижната награда "Златна муза" за постановката на "Лебедово езеро". Наградата е учредена от Сдружение "Асоциация на българските хореографи" и се провежда за първи път през 2017 г. Събитието е едно от най-важните годишни мероприятия за танцовия свят в България.

Постановките на Хикмет Мехмедов "Спящата красавица", "Лебедово езеро" и "Пепеляшка", които бяха излъчени онлайн в програмата за класическа музика "Заедно в кризата", инициирана от БНР и Софийската филхармония, когато културните институции бяха затворени и на публиката липсваха представленията на живо, бяха гледани общо над 20 000 пъти, като отзивите бяха изключително позитивни.

Два дена преди официалното честване на годишнината на проф. Хикмет Мехмедов - на 11-и август, от 18 часа, в залата на Кукления театър ще бъде представена книгата, посветена на неговия творчески път "Четири имена за една личност", с автор Недко Георгиев, която е посветена на 70-та годишнина на изтъкнатия балетен режисьор, хореограф и педагог професор Хикмет Мехмедов.

Билети за "Лебедово езеро" можете да намерите на касата на Операта, на каса "Часовника" /пред хотел "България"/, както и на касата на Летния театър - преди самия спектакъл.

За солистката Иванина Иванова:

Младата и надеждна балетна прима Иванина Иванова е завършила начално - НБУ "Михаил Лъкатник", гр. Бургас, и НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Иванина Иванова е добре позната на почитателите на художествената гимнастика у нас, състезавала се е за "Черноморец", както и в ансамбъла на бургаския клуб. Играла е главната роля в "Лешникотрошачката", постановка на проф. Хикмет Мехмедов и Държавна опера - Бургас, а любителите на балетното изкуство я гледаха в екзотичната "Баядерка", както и в "Спящата красавица", в ролята на самата принцеса Аврора.

Иванина Иванова има и немалко отличия: 

Международен конкурс /МК/ "Анастас Петров" 2014 гр. Добрич -     Стипендия за правоучастие в Международна Лятна Балетна Академия Варна 2016г.,

МК "Слънце, дружба, мир" гр. Обзор - лауреат 2-ра степен- класически танц

Национален фестивал на камерния танц 2015 г. - гр. Хасково - 1-во място - класически танц, 3-то място съвременен танц

Национален фестивал на камерния танц 2016г. - гр. Хасково - 1-во място - класически танц, 2-ро място - съвременен танц

Национален конкурс "България танцува" 2016г.  гр. Димитровград - 2 място - класически танц, 1-во място- съвременен танц

Национален фестивал на камерния танц 2017г. - гр. Хасково - 1-во място - класически танц, 1-во място - съвременен танц-дует

Международен конкурс МК "Рози на Казахстан"2017, гр. Астана, Казахстан - 1-во място - класически танц, 1-во място- съвременен танц- дует, 1-во място - съвременен танц - трио, Специална награда за "Ярко въплъщение в сценичен образ"

МК "Рози на Обзор"16-30.07.2018, гр. Обзор - лауреат 1 степен - класически танц, лауреат 1 степен - съвременен танц - трио

МК "Рози на Обзор"13-27.08.2018, гр. Обзор - лауреат 1 степен - класически танц

Фестивал на камерния танц 2018 - гр. Хасково - 1-во място - класически танц, 2-ро място - съвременен танц

МК"Рози на Русия"2018, гр. Санкт Петербург, Русия - лауреат 1 степен класически танц, лауреат 1 степен - съвременен танц, лауреат 1 степен съвременен танц- трио, лауреат 2 степен - съвременен танц - дует

Виртуален конкурс "Flying stage" - 3-то място - класически танц

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1412 последна промяна: 13:30:30, 10 август 2020