Заповядайте на безплатен концерт на немския младежки камерен ансамбъл "КАМЕЛ" в сряда

вторник, 11 август 2020
Публикувано от: Стефан Минчев

В сряда, 12 август, в експоцентър "Флора" ще се проведе концерт на младежки камерен ансамбъл "КАМЕЛ". Началото му е в 20:30 ч. Вход свободен.

Концертът се нарича "Музикално пътешествие по света" и включва произведения от Акутагава, Копланд, Григ и Хърст. Солист: Иван Петров (кларинет).

Немският младежки камерен ансамбъл "КАМЕЛ" за поредна година организира свое лятно турне и след редица успешни концерти в Германия, Италия, Лихтенщайн, Швейцария и Кувейт, за първи път ще гостува в Бургас и Поморие.
Програмата е майсторски подбрана, за да обедини класическата музикална култура от Стария континент, както и новите идеи и похвати, които навлизат в началото на ХХ век на музикалната сцена от Америка, Австралия и Япония.

Биография на ансамбъла:

Четирима ентусиазирани ученици на възраст между осем и девет години, заедно с челиста Алваро Камело, създават през 2006 година щрайх ансамбъл към частната музикална школа в град Майнц-Лаубенхайм. Четиринадесет години по-късно трима от създателите и техният музикален ръководител Алваро Камело остават верни на ансамбъла и до днес. С времето името на състава се променя и броят на музикантите се увеличава, голяма част от тях са настоящи или бъдещи студенти в реномирани музикални академии в Германия. Носители са на многобройни национални и международни конкурси и са свирили в много престижни младежки оркестри в Германия: "Държавен младежки оркестър - Райланд-Пфалц", "Немска щрайх филхармония", "Държавен младежки оркестър" и други. Някой от музикантите са се насочили към специалностите "църковна музика" и "хорово дирижиране", които им помагат да внасят нови идеи в работния процес на състава.
Философията на щрайх оркестърът е да придаде на класическите произведения нов и младежки прочит на произведенията, които те изпълняват.
Щрайх ансамбълът работи доста често с много хорови състави и солисти от Германия и света, а от близо десет години обогатява културния и концертния живот на Германия. Ансамбълът се радва и на много изяви извън границите на Германия: турне из Италия (2011, 2015, 2017 и 2018), алпийско турне с концерти във Фрайбург и Лихтенщайн (2018), турне из Швейцария и Австрия (2019) и турне в Кувейт по покана на Културното министерство в Кувейт (2019).

Биография на солиста:

Иван Петров е роден в град Поморие. Той завършва своето средно образование в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - гр. Бургас в класа на Христо Кожухаров, след което продължава своето обучение в Музикалната академия в гр. Майнц (Германия) в класа на Проф. Феликс Льофлер. Иван Петров концертира редовно като солист, оркестрант и камерен музикант в България, Германия, Швейцария, Италия, Испания. Той е носител на награди от много национални и международни конкурси, а също така е и стипендиант на "Дойчландщипендиум" за изключителни постижения в областта на музиката към Университет "Йоханес Гутенберг" - гр. Майнц.
Свири като солист под съпровода на Бургаска Филхармония и на фестивала "Моцартови празници" - гр. Правец, под съпровода на Русенска Филхармония.
През сезон 2016/2017 е част от състава на младежката филхармония към Държавен театър Майнц, след което е ангажиран на позицията "Соло кларинетист" в проект към същия театър за следващите два сезона.

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 933 последна промяна: 11:53:03, 11 август 2020