Блестящ дебют на Иванина Иванова в спектакъла „Лебедово езеро", посветен на 70-годишнината на проф. Хикмет Мехмедов

петък, 14 август 2020
Публикувано от: Мариета Ханджиева

* Изтъкнатият балетмайстор получи отличие "Ключът от кулата" на Община Бургас за особени заслуги в развитието на културата

 

 

Блестящ дебют в балета на балетите "Лебедово езеро" направи изящната примабалерина Иванина Иванова.  Талантливата млада дама, която е завършила НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", очарова публиката с невероятно силно присъствие, грациозност и талант, изпълнявайки главната роля на белия и черния лебед. И в образа на Одета, и на Одилия, Иванина омагьоса присъстващите с емоционалното си изпълнение, увереност и артистизъм.

Спектакълът бе посветен на 70-годишнината на талантливия балетен режисьор, хореограф и педагог проф. Хикмет Мехмедов.

Дългогодишният балетмайстор на Държавна опера - Бургас получи отличието за особени заслуги за развитието на културата на Община Бургас "Ключът от кулата", което бе връчено от зам.-кмета по "Култура, туризъм и спорт" Диана Саватева. Тя прочете и поздравителен адрес от името на кмета на Бургас Димитър Николов.

Спектакълът заслужено бе награден с нестихващи аплодисменти от публиката за впечатляващата режисура, хореография и изпълнение на талантливите балерини и балетисти.

Вещо, зряло, подкрепящо полета на младата дебютантка Иванина Иванова, партнира премиер балетистът Емил Йорданов в ролята на Принц Зигфрид. Впечатляващ дебют направи Теодор Цаков - превъплъщавайки се в образа на злия магьосник Ротбарт. Изумително, свръхдинамичен и въздействащ бе и Даниел Тичков в ролята на Шута. Целият балетен състав на Държавна опера - Бургас вля енергийния си заряд в една красива приказка със светъл край, в която Доброто засиява, давайки живот и сили на Любовта. Сценичният бисер бе посветен на създателя на считаната за най-добра постановка на "Лебедово езеро" на българска сцена - проф. Хикмет Мехмедов.

Репетиторът на балетния състав Галина Калчева, заедно с артистите на сцената, бяха подготвили специална изненада за именития професор - те отдадоха своята почит към него, прекланяйки се пред приноса му за високото ниво на балетното изкуство в крайморския ни град.

Беше прочетен поздравителен адрес от името на доц. д-р Александър Текелиев, директор на Държавна опера - Бургас. Поднесени бяха цветя и поздравителни адреси от кмета на Бургас г-н Димитър Николов, председателя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, Генералния консул на Република Турция г-жа Селен Гюзел, кмета на Кърджали г-н Хасан Азис, от примабалерината Красимира Колдамова, от Държавна опера - Бургас, Софийската опера и балет, Държавна опера - Русе и др.

Събитието бе предпоследното от Бургаските музикални празници "Емил Чакъров", а многобройната публика в Летния театър имаше шанса да присъства на истински културен празник.

СНИМКИ: ДЪРЖАВНА ОПЕРА- БУРГАС


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 2034 последна промяна: 12:05:18, 14 август 2020