Слави Томов представя "Идея за проза" на Джорджо Агамбен

сряда, 09 септември 2020
Публикувано от: Димитър Шишманов
1

Слави Томов представя "Идея за проза" на Джорджо Агамбен. Литературната вечер ще се състои на 28-ми септември /понеделник/ от 18.00 ч. в Дом на писателя при вход свободен.

"Идеята за про­за" е една от най-оригиналните книги на Агамбен. Тя се състои от няколко де­сетки текста ("Идеята за проза" е името само на един от тях) в неопределен жанр, най-близо до есето, посветени на основните неща, или места, които изграждат света на човешкото. От друга глед­на точка: състои се от нестандартни във висша степен опити да се дефини­рат основните категории на хумани­тарните и социалните науки. От трети ъгъл, книгата надхвърля полето на философското, за да стъпи отвъд и без това невинаги ясно откроения ръб с литературата. В четвърти аспект книгата е вид експеримент, който заличава не само границите между жанрове дискурси, но и опитва да разоре междата, деляща текста и визуалното (съпроводена е с цветни илюстрации).

Вероятно най-великолепната страна на тази книга е, че почти всеки текст в нея застава пред нас като загад­ка, а самото мислене започва да се очертава като способност да се създават и решават загадки.

"Идеята за проза", тази философско-литературна книга, би била ряд­ко, предизвикателно преживяване за всеки, който не може без ху­манитаристика или фикция.

Джорджо Агамбен е роден  на 22 април 1942 година в Рим, Италия. Завършва юридическия факултет на Римския университет "Ла Сапиенца". Научните му интереси постепенно се изместват от юриспруденцията към философията.

През 1964 г. изиграва ролята на апостол Филип във филма на Пиер Паоло Пазолини "Евангелието по Матея", приятел е на Елза Моранте, Алберто Моравия, Ингеборг Бахман. Превежда от испански (Сан Хуан де ла Крус) и френски (Алфред Жари, сюрреалистите) на италиански. Дисертацията на Агамбен е посветена на Симон Вайл.

Участва в два семинара на Мартин Хайдегер през 1966 и 1968 г. Работейки в Париж, често се среща с Пиер Клосовски и Итало Калвино. През 1974 - 1975 г. е на стаж в Института Варбург при Франсис Йейтс. Влиянието на Хайдегер по-нататък е уравновесено от въздействието на съчиненията на Валтер Бенямин, които Агамбен превежда и издава в Италия. Сред другите мислители, повлияли на Агамбен, е Якоб Таубес, неговите изследвания за есхатологическото време и месианизма в културата на Запада.

Агамбен преподава в университета IUAV във Венеция, Международния колеж по философия (Collège International de Philosophie) в Париж и Европейското висше училище (European Graduate School) в Заас-Фее, Швейцария; по-рано е бил преподавател в университета на Мачерата и в университета на Верона, Италия. Като гост професор е канен в различни американски университети - от Калифорнийския университет в Бъркли до Северозападния университет в Еванстън, но и в Европа - в Университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф.

Преподава в САЩ, Франция, Германия.

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1549 последна промяна: 13:25:35, 09 септември 2020