III-ят Мeждународен фестивал на документалното историческо кино ще бъде открит на 17 септември

сряда, 16 септември 2020
Публикувано от: Мариета Ханджиева

Трето издание на  "Международния фестивал на документалния исторически филм - DOCK" ще бъде открито в четвъртък в 20.00 часа в Експозиционен център"Флора".

Между 17-ти и 22-ри септември любителите на историческите сюжети ще могат да се насладят на специална селектирана програма, при вход свободен.

Всеки ден ще бъдат представяни по 4 филма, два в Културен център "Морско казино" и два в Експоцентър "Флора".

По традиция фестивалът предлага конкурсна програма, в която ще се състезават десет международни филма; Специална програма, с безценен принос към опознаването на историята, и Програма "Академия", на която ще присъстват професори и доценти от най-високо ниво.

Оценяването на филмите в конкурсната програма ще се извърши от висококвалифицирано международно жури, което ще връчи голямата награда, която е  предоставена от Генералния спонсор на DOCK - Евромаркет.

Председател на журито тази година е режисьорът Атанас Киряков, който е завършил е висшето си образование "Кинорежисура" в Париж. Автор е на 2 игрални и на над 100 документални филма. На по-голяма част от документалните си филми е и сценарист.

Останалите представители на журито са:

Юлиана Рот - професор по интеркултурна комуникация в университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен, Германия. Родена е в София.

Павел Вендорф - режисьор, продуцент и оператор от Полша. Филми, които той режисира и продуцира, са представяни и награждавани на няколко десетки фестивала по целия свят.

Джеки Стоев е режисирал 4 игрални и повече от 50 документални и научно-популярни филма и 4 игрални.

Георги Милков е български журналист с повече от 25 години професионален опит в различни медии, автор и водещ. Сценарист на документалната поредица "5 минути София" (шест сезона в над 40 серии) и пълнометражния документален филм "105 минути София - историята на града", отличен с Наградата за документален филм на фестивала "Бели нощи" в Санкт Петербург, Русия. Автор на многобройни публикации по въпроси на международната политика и история, гост лектор в Дипломатическия институт към МвнР.

 Очаква се на Оофициалното откриване на DOCK 2020 на 17 септември от 20:00 часа във "Флората" да се съберат множество общественици, журналисти, професори, доценти, представители на образователната система и граждани.

По време на фестивала ще бъдат спазени всички епидемични мерки във връзка с пандемията от COVID-19. 

Събитието е част от културния календар на Община Бургас и се организира с нейна финансова подкрепа.

 

 

За повече информация посетете:

 

www.filmfestburgas.com

 

https://www.facebook.com/documentaryhistoricalfestival/

 

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1060 последна промяна: 11:16:40, 16 септември 2020