Филмите „Разстоянието между мен и мен" и „Процесът" можете да гледате днес във „Флората"

понеделник, 21 септември 2020
Публикувано от: Мариета Ханджиева

*Двете заглавията са част от фестивала за документално кино DOCK

 

Четири много различни, но изключително впечатляващи филми са включени в програмата на Международния фестивал за документален и исторически филм DOCK International Documentary Historical Film Festival днес.

В Казиното в 16.30 часа и 17.15 часа ще бъдат представени филмите "Възможни разстояния" и "Северна Корея в епохата на Чучхе".

Специално внимание заслужава амбициозният кино проект "Разстоянието между мен и мен" на румънската еврейска авангардна поетеса, музикант, визуален артист и фатална жена - Нина Касиан. Тя ни пренася от убежището си в подземния комунистически свят по време на фашизма в 70-те години на миналия век, когато се сблъсква с режима на Чаушеску, който през 1985 г. я изпраща в принудително изгнание в Ню Йорк.Образът й е пресъздаден благодарение на индивидуалната памет и официалните архиви. Режисьор е  Мона Никоара, година. Филмът ще бъде показан от 18.00 часа в ЕЦ"Флора".

От 19.30 часа пак там ще бъде представен филма на Сергей Лозница- "Процесът".  Той разказва за голямата чистка в Съветския съюз в периода между 1936 и 1938 г..Тогава Сталин екзекутира или изпраща в лагерите над един милион души. Използвайки действителни кадри от този процес, режисьорът Сергей Лозница пресъздава автентично тоталитарната същност на онази епоха. Филмът има отношение и към днешното време, оцветено от "алтернативни факти" и манипулиране на медиите.

 

Международният фестивал за документално и историческо кино се провежда за трети път. Община Бургас подкрепя събитието. 

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 2182 последна промяна: 14:28:47, 21 септември 2020