Представят филма „СЛУЧАЯТ АБ“, вдъхновен от великолепната четворка театрали - Цанков, Даниел, Огнянова и Андонов

петък, 23 октомври 2020
Публикувано от: Анелия Казакова

 

Продукцията се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас, по програма за съфинансиране на културни проекти.

Документалният филм "СЛУЧАЯТ АБ" е посветен на 3-те театрални сезона: от 1957-ма, до 1960-та, наречени още "явлението Бургаски театър", останало без аналог в културната ни история.

Премиерата ще събере почитателите на театралното изкуство в Културен център "Морско казино", зала "Петя Дубарова" от 18.30 часа на 23 октомври /петък/.Събитието е с вход свободен, на място ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. В залата няма да се допускат посетители без предпазни маски.

С документи, архивни видеа, разкази от първо лице и съхранени интервюта приживе с голяма част от действащите лица, филмът разказва за трите години "ерес", случили се след събирането в театър "Адриана Будевска ("Театър АБ") в края на 50-те години на миналия век, на четворката Вили Цанков, Леон Даниел, Юлия Огнянова и Методи Андонов. И на техните съмишленици в лицето на едни от най-известните днес имена на актьори, поети и художници, сред които Румяна Емануилиду, Кирил Дончев, Иван Теофилов, Ицко Финци, Доси Досев, Георги Дюлгеров.

Филмът отразява и уникалната територия, на която се развива действието - Бургас, един "отворен" град, в който витае непознато за времето си чувство на свобода и отприщена творческа енергия.

Продължителност на лентата е 60 минути. Сценарият е на Антоанета Бачурова, режисьор е Владимир Люцканов. Продуцент ВИП МЕДИА ФИЛМ. Проектът е осъществен с финансовата помощ на ОБЩИНА БУРГАС и със съдействието на ДА "Архиви".

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 3168 последна промяна: 15:06:01, 23 октомври 2020