Регионалният исторически музей представя нова изложба и книга за Бургас по време на Балканската война

вторник, 20 октомври 2020
Публикувано от: Радостин Рачев

На 22 октомври, четвъртък, от 17:30 часа в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско казино", Регионален исторически музей ще представи изложба и книга за Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война 1912 - 1913 г.

За първи път ще бъдат показани оригинални документи, свързани с историята на града ни от началото на 20 век - военни полеви дневници, телеграми и др.

Друг акцент на музейната проява е скоро излязлото от печат научно издание, проследяващо формирането и дейността на Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война 1912 - 1913 г. Негов автор и съставител е Яна Иванова - историк в РИМ - Бургас. В продължение на няколко години тя проучва ценния архив на майор Христо Г. Попов - помощник-комендант на пункта. Основен принос в нейното изследване е публикуването на дневниците на Бургаския укрепен пункт от Христо Попов, които са напълно нов и неизвестен до този момент исторически извор за Бургас.

Представените данни осветляват в по-различен аспект военния живот в града. В книгата се съдържат неизвестни данни за военните болнични заведения, турските военнопленници и ранените български войници, които са се лекували в град Бургас. Много обстоятелствено е представена охраната на морския бряг, огневите отбранителни точки от дн. гр. Обзор до гр. Царево, маршрутите на турските и българските военни кораби по време на бойните действия, торпилирането на крайцера "Хамидие" и откриването на българските торпеда на Созополския бряг, от които става ясно, че именно торпедото на кораба "Дръзки" е поразило турския кораб. Представени са и данни за Бургаското пристанище, както и любопитни моменти за опитите за контрабанда от страна на някои кораби.  При подготовката на специализираното издание са направени редица допълващи справки и анализи в библиотеки, архиви и музеи.

Целта на автора е да покаже значимостта на Бургаския укрепен пункт като важен обществен фактор, както и ролята на личности като Христо Г. Попов и Лазар Обрешков. Желанието е да се засили връзката между заинтересования читател и музея като научна институция, в изпълнение на родолюбивата мисия по съхраняване и представяне на националната памет.

Книгата ще бъде представена от проф. дин Светлозар Елдъров от Института по Балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките.

Проектът за изложбата и книгата "Бургаският укрепен пункт през Балканската война" е разработен от РИМ-Бургас и е финансиран от Министерството на културата на Република България и собствени средства на музея.

След 23 октомври 2020 г. изложбата ще бъде експонирана в Историческия музей на ул. Лермонтов 31.

Екземпляр от книгата може да бъде закупен по време на представянето, а след това в музейния магазин.

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1483 последна промяна: 13:45:14, 20 октомври 2020