Стартира първата платформа, подкрепяща развиващата се природосъобразна икономика

четвъртък, 29 октомври 2020
Публикувано от: Димитър Шишманов
1

Стотици участници от 36 страни от целия свят - от Испания до Сингапур и от Полша до Филипините, се включиха при стартирането на платформата Connecting Nature Enterprise. Този нов инструмент има за цел директно да свърже нарастващото търсене на световния пазар на природни решения от публичния и частния сектор с доставчиците на такива решения (иновативни предприятия разработващи нови устойчиви природни решения).

Ползите от прилгането на природосъобразни решения в градска среда, като зелени покриви и стени, устойчиви дренажни системи, обособени и поддържани влажни зони и др., са добре известни. Икономическият потенциал на природните решения обаче е изследван по-слабо досега.

Платформата Connecting Nature Enterprise, която беше пусната официално от ГД "Научни изследвания и иновации" към Европейската комисия, и кмета на Дъблин в сряда, 21 октомври 2020 г. поставя акцент върху потенциала на оранизациите, предлагащи природосъобразни решения като нововъзникващ икономически сектор.

Платформата е създадена чрез съвместната работа на Колеж "Тринити" - Дъблин, и Университетски колеж - Дъблин, чиито пилотни изследвания са фокусирани върху потенциала на оранизациите предлагащи природосъобразни решения да подпомогнат икономиките да достигнат нетни нулеви емисии на парникови газове.

Обединяването под общо наименование "оранизации, предлагащи природосъобразни решения (nature-based enterprises)" на редица съществуващи пазарни сектори от ландшафтната архитектура до зеленото строителство, показва потенциала на този сектор като източник на заетост и устойчив икономически растеж.

Проект Connecting Nature, координирано от Колеж "Тринити", Дъблин и включващ Община Бургас като ключов партньор, е финансиран от програма "Хоризонт 2020", фокусиран върху широкомащабно прилагане на природни решения в градска среда като отговор на климатичните промени.

С подкрепата от ООН и ЕК, търсенето и прилагането на природни решения се увеличи значително през последните години, в съответствие с признанието, че същите могат да осигурят до 30% от мерките необходими за смекчаване на последиците от глобалното затопляне.

Въпреки това препятствието, което се появява сега, е, че няма достатъчно квалифицирани и опитни доставчици, които да отговорят на това бързо нарастващо търсене. Именно поради тази причина платформата Connecting Nature Enterprise Platform предоставя възможност за директна връзка м/у търсене (Общини, фирми и др.) и предлагане (иновативни предприятия предлагащи природосъобразни решения) в глобален мащаб.

Ако смятате, че Вашата организация предлага природосъобразни услуги и решения или търсите партньор, който да ви подкрепи в изпълнението на Вашите иновативни идеи, можете да се регистрирате в платформата Connecting Nature Enterprise Platform (https://www.naturebasedenterprise.eu/) и да се възползвате от възможностите, които предлага.

 

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 1125 последна промяна: 10:04:15, 29 октомври 2020