Пътни инсталации повишават безопасността на пешеходците и създават паркоместа за велосипеди в Бургас

сряда, 25 ноември 2020
Публикувано от: Стефан Минчев

Община Бургас монтира пътни инсталации на няколко места в центъра на града. Целта им е да заострят вниманието на водачите на моторни превозни средства и да повишат безопасността на пешеходците. Освен това, чисто конструктивно те представляват и велостоянки, където можете да паркирате велосипеда си, докато свършите някаква работа или докато сте на училище, ако сте ученик (една от тях, например, е до оградата на ППМГ/ГРЕ "Раковски").

Идеята за монтирането на тези инсталации е на инициативата "Бургас харесва младите" и свързаната с нея Младежка академия за доброТворци. Тя е вдъхновена от датския архитект Ян Геел - едно от водещите имена в градското планиране и създаването на привлекателни, качествени и зелени публични пространства - и неговата книга "Градове за хората".

Именно екип от бургаски младежи идентифицира няколко конфликтни точки, където пешеходци, велосипедисти и шофьори комуникират ежедневно, но има предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Всичките се намират в непосредствена близост до пешеходни пътеки.

Впоследствие проектът бе реализиран съвместно с транспортните и специалистите по пътна безопасност в Община Бургас.

Инсталациите представляват конструкции във формата на автомобил от едната страна, която гледа към пътя и автомобилното движение. Отзад те са велостоянки. Конструкциите се намират на метри от пешеходни пътеки, възпрепятствайки паркирането в непосредствена близост до тях, и са в яркожълт цвят, за да заострят вниманието на преминаващите шофьори.

С въвеждането на такива добри практики Община Бургас се стреми да повиши безопасността на движението, стартирайки от централна градска част и продължавайки към други зони. Целта е осигуряване на спокойното и сигурно преминаване на пешеходци по пешеходните пътеки, обезпечаване на допълнителни паркоместа за велосипеди на логични за велотрафика локации с видеонаблюдение, стимулиране на активния начин на живот чрез употребата на безмоторни превозни средства - политика, която да се отрази качествено върху намаляването на карбоновия отпечатък върху климата.

Първите инсталации са монтирани на:

- Бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Васил Левски";

- ул. "Оборище" и ул. "Генерал Гурко";  

- ул. "Цар Симеон I" и ул. "Юрий Венелин";

- ул. "Адам Мицкевич".

Ще има още една на Славянска" - "Св. св. Кирил и Методий", но след приключване на ремонтните дейности в тази част на града, където в момента се обновява подземната ВиК инфраструктура, а после Общината ще изгради ново пътно покритие. 

 

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 4536 последна промяна: 10:54:13, 25 ноември 2020