Публичен дебат за влиянието на антените на мобилните оператори върху здравето ще бъде проведен в Бургас

сряда, 11 ноември 2009
Публикувано от: Кристина Вълчева

Във връзка с многобройните сигнали и жалби от граждани относно  разположението на антените на мобилните оператори и влиянието, което те имат върху здравето на хората, кметът на Бургас Димитър Николов и омбудсманът на града Таньо Атанасов организират публична дискусия с участието на представители на Българската академията на науките, Националния център по опазване на общественото здраве, Комисията за регулиране на съобщенията, университет "Проф. д-р Асен Златаров”, неправителствени организации, представители на мобилните операторите и граждани. Срещата ще се състои на 13 ноември /петък/ от 14.00 до 17.30 ч. в зала "Компас” на Интерхотел "България”. Целта на публичния дебат е да бъде внесена яснота по силно наболелия за обществеността въпрос - имат ли вредно въздействие електромагнитните полета от антените върху здравето на населението.

В рамките на срещата ще бъдат представени и дискутирани резултати от научни изследвания и европейски практики в тази област. Очаква се да се вземат конкретни решения за прилагане на успешно работещи европейски практики за мониторинг в Бургас.

Община Бургас ще поиска промени в наредбата за контрол на антените на мобилните оператори. Според действащата към момента нормативна уредба общинска администрация може само да констатира и да отправя сигнали към Националния център за опазване на общественото здраве, но не и самата тя да налага санкции.

 

 

Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 4240 последна промяна: 10:26:15, 11 ноември 2009