Премиерът Борисов връчи на Бургас св. миро от мощите на Св. Никола

понеделник, 06 декември 2010
Публикувано от: Радостин Рачев
Премиерът Борисов връчи св. мана от мощите на Св. Никола на Бургас

Министър - председателят на България Бойко Борисов връчи лично стъкленица със св. мана от нетленните останки на Св. Николай Чудотворец на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий в Бургас.

Премиерът бе придружен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, министъра на българите в чужбина Божидар Димитров, кмета на Бургас Димитър Николов, председателят на Общински съвет - Бургас Снежина Маджарова, бургаски депутати и общински съветници.

Свещенният дар е подарък за празника на Бургас - 6 декември, Никулден. Стъкленицата бе внесена веднага в Катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий", където бе изложена за поклонение от многобройните жители и гости на града.

Малко преди това по време на тържествената сесия на Общински съвет - Бургас със званието почетен гражданин на град Бургас бяха удостоени Янчо Патриков, Красимира Минкова, Михаил Ангелов, Методи Андонов, Борислав Чкринов, Пейо Пантелеев, к.д.п. Спиридон Димитров, проф. д.т.н. Петко Петков, Радослав Александров, Славейко Василев, Никола Инджов, Юлия Огнянова, Румен Цонев, Никола Гинов.

Честването на Празника на града продължи с литийно шествие до Мостика в Приморски парк, където по традиция с хвърляне на венци и цветя в морето бе почетена паметта на загиналите моряци и рибари.

Веднага след това кметът Димитър Николов и студентите от БСУ изхвърлиха в морето делвата от тесто със събраните послания от инициативата "Изхвърли лошото, остави доброто". Идеята на младежката кампания е хората да станат по-добри и пречистени да посрещнат светлите коледни и новогодишни празници.

Шествие с лодки допринесe допълнително за тържествената атмосфера по време на традиционния ритуал.

Със званието "Художник на годината" бе отличен Иван Бахчеванов. Церемонията се състоя в изложбената зала на Дружеството на художниците на ул. "Александровска" 22. Кметът Димитър Николов поднесе на призьора грамота и плакет на Св. Николай Чудотворец, дело на бургаския скулптор Атанас Стоянов. Сред номинираните тази година бяха още художниците Андрей Янев и Йордан Петров.

Наградата "Бург на годината 2010" бе връчена на 17-годишния медалист от световното първенство по бокс в Баку Денислав Суслеков. Останалите номинирани за отличието бяха Красимир Балъков, Димитър Рачков, Джон Лоутън, Семир Абумелих, Камен Калев, Гергана Апостолова и Веселин Чолаков.

Празникът на Бургас продължава с големия Никулденски концерт на площад "Тройката" от 18.30 часа. Тази година той е с акцент "Младите" и цели включването на млади бургаски таланти в празничната програма и запалване светлините на коледната украса в Бургас. В концерта ще вземат участие Владо Димов, Димитър Атанасов, Стефан Илчев, Георги Дюлгеров, Тодор Георгиев, Амур, група "Силует", "5-те Сезона", Димитър Рачков, дует "Бургас" и групая "Горещ пясък". Пристигането им в морския град е продължение на инициативата на кмета Димитър Николов "Завръщане в Бургас", насочена към успелите в страната и по света бургазлии.

През втората част на празничния концерт, която е под надслов "Пребройте най-добрите си приятели...", под прожекторите, за да поздрави бургазлии за светлия празник ще излезе любимия на поколения българи глас Орлин Горанов.

Още снимки


Последни новини

Всички новини
свали като pdf разглеждания: 75352 последна промяна: 16:28:57, 06 декември 2010