19 бургаски ученици ще четат авторска поезия и проза на Фестивала на младите в изкуството

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 7 Октомври 2022
Публикувано от: Анелия Казакова
 19 бургаски ученици ще четат авторска поезия и проза на Фестивала на младите в изкуството

* Утре, 8 октомври, от 11.00 часа показват новия стенопис на Графична база

Любовта към литературата ще събере 19 млади таланти от бургаските гимназии на „Литературно матине” тази неделя, 9 октомври. Събитието е един от акцентите в програмата на Фестивала на младите в изкуството и ще започне от 16.00 часа в залата на Marina Hotel Burgas. Талантливите младежи са възпитаници на НЕГ „Гьоте”, АЕГ „Гео Милев”, ПГРЕ „Г.С.Раковски”, Търговската гимназия и Творчески клуб „За хвърчащите хора”. Те ще прочетат свои авторски произведения в литературните жанрове есе, лирика и проза. Заедно с тях ще бъдат и учителите им, които подкрепят таланта с насоки, внимание и много всеотдайност. Това са Радостина Димитрова, Катя Пухова – Василева, Добрина Топалова, Наска Железчева, Любов Джунгурова и Мариана Ведричкова.

За доброто настроение на всички гости ще се погрижат Александра Георгиева, Светлина Наумова, Мария Вендева и Мария Кабадова от НУМСИ „Панчо Владигеров”.

В рамките на събитието ще „грейне” фасадата на Графичната база. Проектът в черно-бели цветове е дело на Живка Райкова и ще бъде претворен от студенти на Националната художествена академия, под напътствията на д-р Любомир Драганов. Най-голямата видима част от фасадата на Графична база ще изобразява вълни, печатна преса и листове хартия. Завършената стена ще бъде представена утре, 8 октомври, от 11.00 часа.

Тази година фестивалните локации на инициативата са пет – Магазия 1, Графична база „Тодор Атанасов”, DAS Marina Burgas Hotel, остров Св. Анастасия, Център за съвременно изкуство и библиотека, а различните модули от кино, изобразително изкуство, музика и литература се обединиха от темата „Дълбокото синьо море”.

Фестивал на младите в изкуството се организира от Община Бургас, Националната художествена академия, филиалът й в Бургас и DAS Marina BuragsHotel.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1411 Последна промяна: 14:16:31, 07 октомври 2022