40 заявления на пенсионерски клубове получиха финансиране тази година по общинската програма „Активни пенсионери“

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 2 Септември 2022
Публикувано от: Радостин Рачев
40 заявления на пенсионерски клубове получиха финансиране тази година по общинската програма „Активни пенсионери“

Близо 200 музиканти от 20 творчески състави ще се качат днес на сцената в Културен Дом НХК, за да я огласят с любимите си песни и покажат красотата и богатството на българския фолклор. Самодейните певчески групи са членове на Сдружение „Съюз на пенсионерите 2004 – Бургас“ и са част от клубовете, които за трета поредна година бяха подпомогнати със средства по програмата на Община Бургас „Активни пенсионери“.

Събитието бе уважено от кмета на Община Бургас Димитър Николов, който поздрави присъстващите в залата на НХК бургаски таланти в златна възраст.

40 на брой са заявленията, по които съобразно правилата на програмата, съответните пенсионерски клубове получиха финансиране за тази година. Средствата по програма „Активни пенсионери“ са насочени към културния живот в пенсионерските клубове.

Освен със сценични костюми и традиционни носии, творческите състави вече са подпомогнати и със средства за музиканти, хореографи и корепeтитори. Участието на бургаските таланти от златната възраст в някои от големите национални фестивали също е обезпечено по програмата.

Организирани са и някои допълнителни дейности, насочени към възрастните хора, съобразени със заявените искания, като обучение по начална компютърна грамотност в Регионална Библиотека „П. Яворов“, занимателна трудотерапия, организирана съвместно със Сдружение „Социален център Бургас“, Програма „Невроезиков прогрес“ за превенция срещу деменции чрез обучение по испански език, както и групови занимания по йога.

Програма „Активни пенсионери“ ще продължи да осигурява средства и възможности за културна дейност на възрастните хора на територията на община Бургас и през следващата година.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1361 Последна промяна: 12:13:57, 05 септември 2022