Кои бургаски писатели ще бъдат отличени на Годишните литературни награди ‘2021 ще разберем на 3 декември

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 2 Декември 2021
Публикувано от: Анелия Казакова
Кои бургаски писатели ще бъдат отличени на Годишните литературни награди ‘2021  ще разберем на 3 декември

В навечерието на  Никулден по традиция ще бъдат отличени бургаските писатели, издали книга през 2021 година. Годишният преглед на литературната продукция ще се проведе на 3 декември, петък, в Културен дом НХК. Официалната церемония по връчване на престижните награди „Пегас“, „Христо Фотев“ и „Петко Росен" започва от 18.00 часа в зала „Тончо Русев”.

Оценката на най-добрите автори ще започне в 10.00 часа с доклад за бургаската поезия на литературния историк, критик, творец и общественик Георги Николов. От 14.00 часа писателят и литературен критик Владимир Шумелов ще изнесе доклад за бургаската проза.

Наградите на Община Бургас за поезия, художествена и нехудожествена проза са равностойни и се връчват за най-добра поетична книга - плакет на името на Христо Фотев, за най-добра белетристична книга - плакет на името на Петко Росен, и плакет "Пегас" за поетична, белетристична книга или книга с литературна критика на бургаски автор. Плакетите са изработени от художника Ненчо Русев.

Прегледът на годишната литературна продукция на Бургас се провежда от 1990 година като част от празничната програма и тържествата, посветени на празника на града - Никулден.

* На снимката писателят Николай Фенерски получава награда "Пегас" от зам.-кмета Диана Саватева през 2019 година.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 816 Последна промяна: 16:28:01, 02 декември 2021