Ансамбъл „Странджа” зарадва хиляди сънародници в Прага с автентичен български фолклор

Сряда, 7 Април 2021
Публикувано от: Анелия Казакова
133088737_3926167400727782_8965410739520014107_n.jpg

 

Пищен концерт с автентични български народни песни и танци, представени от бургаския професионален фолклорен ансамбъл „Странджа”, бе първото събитие, включено в програмата на Българския културен институт в Прага. Той бе излъчен онлайн и зарадва хиляди ценители на културата, както и нашите сънародници в Чехия. Концертът предизвика стотици положителни коментари по време на излъчването си на 4 април, когато католиците от цял свят отбелязаха най-светлия християнски празник - Великден.

Бургаската формация се представи с двустилна програма с репертоар от регионите Странджа и Еркеч, която е обвързана предимно с наближаващите пролетни празници. Концертът премина през великденските песни и атрактивните мъжки занаятчийски игри в „Каруцари”. Еркечката част в програмата бе представена с класическите камерни танцови произведения „Луди млади” и „Две лазарски песни от Козичино”, изпълнени от хòра на ансамбъла. Оркестърът изпълни малко известното, но специфично „Странджанско хоро”.

Община Бургас използва случая да благодари за отличната комуникация и високия професионализъм на екипа на Българския културен институт в Прага.

 

* Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” - град Бургас е създаден през 1965 година с цел съхранение и популяризиране на музикалния, песенен, танцов, словесен и обреден фолклор от Югоизточна България.

Ансамбълът е съставен от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав.

В репертоара му са включени десетки танцови постановки, солови, хорови и оркестрови произведения. В него присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край. Емблематичен за ансамбъла е танцът „Нестинарка”.

Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” е изнесъл над 7000 концерта у нас и в чужбина.

Гастролирал е с успех в САЩ, Белгия, Индия, Унгария, Франция, Македония, Германия, Словакия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Австрия, Израел, Палестина и редица други страни.

Лауреат е на наши и международни конкурси и фестивали.

 
Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3069 Последна промяна: 17:02:34, 07 април 2021