Българите не сме предателски народ, заяви проф. Георги Дюлгеров след предпремиерата на „Записки по едно предателство“ в Бургас

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 25 Септември 2023
Публикувано от: Радостин Рачев
Българите не сме предателски народ, заяви проф. Георги Дюлгеров след предпремиерата на „Записки по едно предателство“ в Бургас

Въпросът за историческия филм неминуемо трябва да го свържем с отношението към днешния ден. Историята не е едностранчива и това е много важно. Отношението към днешния ден е отношението към прошката. Това сподели режисьорът и сценарист проф. Георги Дюлгеров снощи в залата на Културен дом НХК след предпремиерата в Бургас на най-новия си филм – „Записки по едно предателство“.

Екранизацията на историята за предателството и убийството на Георги Бенковски е вдъхновена от автентичните „Записки по българските въстания“ на писателят, журналист и революционер Захари Стоянов.

Проф. Дюлгеров сподели още, че това е втория опит да заснеме историята на Бенковски. Той разказа, че повечето места, избрани за снимки на филма са автентични или много близки до тези, описани в „Записки по българските въстания“. Актьорите във филма говорят на три различни местни диалекта, а униформите на войводата Георги Бенковски са идентични с оригиналните и са шити на ръка.

Освен проф. Дюлгеров, подробности около сценария и заснемането на филма разказаха още продуцентът Владимир Андреев и актьорът Иван Николов, влезнал в ролята на Захари Стоянов.

В ролите на Бенковски и Захари Стоянов влизат младите актьори Пламен Димов и Иван Николов, самите те – приятели в живота. Дюлгеров използва тази динамика между двамата, за да ни покаже опитите на двама визионери да създадат Хвърковатата чета. Ключов герой в повествованието е големият български актьор Ивайло Христов, който се превъплъщава в ролята на предателя на Бенковски - Дядо Вълю.

Проф. Георги Дюлгеров сподели, че най-дълбоко го вълнуват темите за предателството и прошката. Според него, българите не сме предателски народ и доказателство за това е и факта, посочен от самия Захари Стоянов, че след залавянето му в затвора българите, които го познават, не издават истинското му име.

На предпремиерата присъства и зам.-кметът на Община Бургас по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

„Записки по едно предателство“ ще бъде по кината от 29 септември.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 954 Последна промяна: 14:26:51, 25 септември 2023