Българо-унгарското списание за обществен живот и култура "Хемус" и „Малко театро” отбелязват своите юбилеи в Бургас

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 22 Октомври 2021
Публикувано от: Анелия Казакова
Българо-унгарското списание за обществен живот и култура

Писателят Алек Попов, музикантът Николай Иванов ОМ, актрисата Габриела Хаджикостова и главният редактор на списание „Хемус“ Светла Кьосева ще отпразнуват два културни юбилея в Бургас. Популярните творци гостуват тази вечер, 22 октомври, в Културен център „Морско казино“ за 30-годишнината от създаването на двуезичното списание за българска култура в Унгария – „Хемус“ и 25-годишния юбилей на „Малко театро”, единственият професионален български театър зад граница. Събитието ще започне от 18.00 часа в зала „Петя Дубарова”.

Списание „Хемус“ е основано в Будапеща през 1991 г. То е издание на българската общност в Унгария, но не е само за нея. В продължение на 30 години то представя българската култура чрез авторски текстове, разговори, интервюта и кръгли маси. Отговорен редактор на списанието е журналистът и преводач Светла Кьосева, която живее от години в Будапеща и е превела над 200 публикации и 40 книги на унгарски автори. Повечето от авторите, сътрудниците и читателите на списанието пишат както на български, така и на унгарски език.

През 2013 г. списание „Хемус“ получава учредената същата година награда на Фонд „13 века България“ за българска медия по света. През 2020 година Светла Кьосева е наградена от президента на Унгария със Златен почетен кръст на Република Унгария.

Специален гост на събитието ще бъде обичаният писател Алек Попов.

Публиката ще се наслади и на премиерния „Литературно-музикален пърформанс „Къщата” с участието на известния музикант, художник и актьор Николай Иванов - ОМ. Той е автор на музиката за 50 филма и е издал 19 албума с джаз, етно и нюейдж. Зад гърба си има 48 изложби и инсталации. Заедно с него на сцената в зала „Петя Дубарова” ще застане актрисата Габриела Хаджикостова. Тя е част от трупата на немския театър в Унгария „Дойче Бюне“. През 1996 година основава своя театрална формация „Малко театро“, в което участва и Николай Иванов - ОМ. Те успяват да превърнат театралната формация в истински посланик на културата и изкуството.

През 2010 година Габриела Хаджикостова е наградена от президента на Унгария със Златен почетен кръст на Република Унгария. През 2014 година главният режисьор на театъра - Ищван Наги, е удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата на Република България – „Златен век“, печат на Симеон Велики.

* В залата ще бъдат спазени всички мерки, съгласно последната заповед на Министерството на здравеопазването. Всички гости и присъстващи са задължени да представят зелен сертификат на входа в Културния център. Маските са задължителни!

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 334 Последна промяна: 13:23:32, 26 октомври 2021