БХГ „Петко Задгорски” представя въздействащи гравюри, създадени по време на Руско-турската война – вижте ги от 2 март

Четвъртък, 18 Февруари 2021
Публикувано от: Анелия Казакова
изложба 2 март.jpg
Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ представя изложбата „Руско-турска освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на чуждестранни художници кореспонденти“. Събитието се организира по повод националния празник 3 март. Входът ще е свободен. Експозицията ще бъде подредена в зала II на БХГ "П.Задгорски" през периода от 2 март /вторник/ до 20 април /вторник/ 2021 г.

 

 Чуждестранните военни кореспонденти са изпращали рисунките на своите издателства, изминавайки пътя от Кишинев до Сан Стефано. Голяма част от тях намират място в илюстративни списания и вестници в Германия, Испания, Франция, Австрия през 1877 и 1878 година. Подредени хронологично, те са своеобразен репортаж за събитията от обявяване на войната до нейния край на 3 март 1878 година. Стотиците създадени гравюри са отражение на походи и битки, на подвизи, трагедии, победи и възторг. Дело на блестящи рисувачи и майстори на фигуралната композиция, те се превръщат в обективна визуална хроника на войната.

Основната заслуга за преоткриването на тези гравюри и тяхното популяризиране в България имат Ангел Будев /“Испански гравюри за руско-турската война“, “Старинни гравюри“/, Васил Василев /“България, френска хроника – 1841-1878“/ и други. Изложбата е комплектована от проф. Марин Добрев - директор на старозагорската художествена галерия.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1653 Последна промяна: 15:17:25, 18 февруари 2021