Бургас е българският регион, избран да участва в мисията за адаптиране към измененията на климата

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 10 Юни 2022
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Бургас е българският регион, избран да участва в мисията за адаптиране към измененията на климата

Бургас е българският регион, избран да участва в мисията за адаптиране към измененията на климата, така наречената мисия за адаптация, която подкрепя Европейския зелен пакт и Стратегията на ЕС за адаптиране към климата.

120 региона от 18 държави членки на ЕС бяха избрани да участват в мисията. Те бяха обявени по време на форум на Мисията за адаптирането към изменението на климата на ЕК преди дни.

С 370 милиона евро по „Хоризонт Европа“ за периода 2022-23 г. регионите ще получат достъп до пълния потенциал на научните изследвания и иновациите и ще ускоряват трансфера на разработените решения към обществото.

Регионите ще подпишат Харта на мисията и ще могат да се възползват от платформата за изпълнение на мисията, която ще стартира в началото на 2023 г. Заедно те ще създадат общност от практики за адаптиране към изменението на климата, ще имат достъп до данни и методики за оценка на риска и ще получат специално разработени насоки. Целта е регионите да станат устойчиви на изменението на климата до 2030 г.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1258 Последна промяна: 13:18:36, 10 юни 2022