Бургас е почетен като спасителна врата на 16 000 евреи към обетованата земя

Вторник, 16 Февруари 2021
Публикувано от: Димитринка Костадинова
2.jpg

На входа на Морска гара – Бургас, до единствената съхранена автентична сграда от изграждането на бургаското пристанище преди 120 години – кулата на фаропазача, възпоменателна плоча допълва историята на спасяването на българските евреи.

„От бургаското пристанище на 27 декември 1947 г. 15 000 румънски и 400 български евреи, оцелели от Холокоста, потеглиха с корабите „Pan Crescent” и „Pan York” към своята мечта да живеят в свободна и независима държава – Държавата Израел”, е написано на плочата.  Инициативата за поставянето й е на израелските граждани Зеавит Блуменфелд и д-р Натан Барух, и на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Зеавит Блуменфелд и д-р Натан Барух са наследници на румънски евреи, преминали през България и задържани в британските военни лагери в Кипър, където до 1949 г. са пребивавали около 53 000 евреи – нелегални емигранти от цяла Европа. От емоционалните разкази на родителите си знаят за малкия български пристанищен град и за сърдечните му жители, които са срещнали по дългия път към обетованата земя. Паметта за доброто у хората, последвало страшните години на войната и желанието то да се пренесе през поколенията е провокирало двамата израелски граждани да се включат в инициативния комитет за изработването и поставянето на възпоменателния знак.  Инициативата е подкрепена от Община Бургас и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Възпоменателната плоча  е поставена на ул. „Княз  Александър Батенберг” №1. Тя ще бъде включена в туристическия маршрут на израелските туристи. Ще бъде обозначена и с QR код, чието сканиране ще отпраща към официалния интерактивен гид на България и ще предоставя на посетителите подробна информация за събитията от 1947 година, за космополитността на град Бургас и за толерантността на неговите жители.

Предстои официално откриване на плочата.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1886 Последна промяна: 16:59:41, 18 февруари 2021