Бургас и аржентинският град Комодоро Ривадавия ще си сътрудничат

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 19 Февруари 2024
Публикувано от: Мариета Ханджиева
 Бургас и аржентинският град Комодоро Ривадавия ще си сътрудничат

Бургас и аржентинският град Комодоро Ривадавия ще си сътрудничат. Предложението за осъществяването на контакти между двата града е на бургаския кмет Димитър Николов. В град Комодоро Ривадавия има около 2000 потомци на преселили се преди век българи.

Писмото на бургаския градоначалник е представено пред кмета на аржентинския град Отар Макарашвили от ръководителя на 32-рата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев по време на срещата на българските антарктици с нашата общност там и местната власт.

Българското дружество в Комодоро Ривадавия носи същото име като военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, с който се придвижва експедицията.

„Като приятелски градове успешно бихме могли да обменяме опит и идеи, за да си партнираме при реализирането на общи проекти в сфери като икономика, околна среда, култура, туризъм. Оптимист съм, че двустранните взаимоотношения между Бургас и Комодоро Ривадавия ще придобият по-дълбоко съдържание“, пише в официалното писмо Димитър Николов.

По време на официалната среща проф. Пимпирев е отбелязал пред аржентински медии, че Бургас е забележителен град с голям потенциал и удобни транспортни връзки.

Кметът на Комодоро Ривадавия Отар Макарашвили е върнал писмо до бургаския кмет, с което приема предложението за партньорство и за предприемане на следващи стъпки за побратимяване на двата града.

Комодоро Ривадавия има население около 180 000 души и е най-големият град на юг от 45 паралел в центъра на крайбрежието на залива Сан Хорхе. Това е най-големият град в провинция Чибут в аржентинската част на Патагония с общо 600 000 жители. Градът е основан през 1901 г. и наречен на комодор Мартин Ривадавия, който е инициатор на развитието на южните части на Аржентина. След откриването на нефт в района през 1907 г., в Комодоро Ривадавия идват много емигранти, включително и от България, за да работят на нефтените находища и построената през 1922 г. рафинерия. Изграден е и 1770 километра газопровод до аржентинската столица Буенос Айрес.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 501 Последна промяна: 10:49:20, 21 февруари 2024