Бургас отбелязва 110 години от Балканските войни

Петък, 24 Март 2023
Публикувано от: Димитър Шишманов
110 години от Балканските войни

С военен ритуал и заупокойна молитва при параклиса „Св. Георги Победоносец“ в Морската градина започнаха честванията в Бургас, посветени на 110-та годишнина от Балканските войни.

По този начин се почита и паметта на 1080-те воини от 24-ти Черноморски пехотен полк, загинали по време на сраженията за национално обединение.

На церемонията присъстваха кметът Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова и председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова. На събитието се стекоха десетки граждани.

Военния ритуал изпълниха представителни части от Бургаския гарнизон, а службата изнесоха свещеници от местното православно духовенство.

„Балканските войни са от тези събития в нашата история, които показват жертвоготовността, героизма и несломимия дух на българския народ.

Българските воини се събират под бойните знамена, водени от една цел – да обединят разпокъсаното отечество и да бъдат освободени онези наши сънародници, които са останали извън пределите на Родината по силата на Берлински договор.

Днес заставаме пред паметника на българския воин смирени и с преклонени глави, за да отдадем почит към паметта на загиналите герои и за всички онези, които продължиха борбата за национално обединение.

днешния ден си спомняме и за хилядите тракийски бежанци, прокудени от родните си места. Днес много техни наследници живеят в Бургас и поддържат родовата памет. Събитията от началото на миналия век ни задължават да постъпваме отговорно и достойно във всяко наше действие“, каза кметът Димитър Николов.

Отбелязването на годишнината е организирано от комитет, председателстван от контраадмирал Георги Мотев. В него участват още военно-патриотичните СОСЗР, СВВБ и СВВП, Гарнизон Бургас, Военното окръжие, регионалният Държавен архив, РИМ Бургас, РБ „Пейо Яворов“, РИО Бургас, Военният клуб и Община Бургас.

Честванията продължават и на 26 март, когато честваме 110 г. от битката при Одрин и едновременно с това отбелязваме Деня на Тракия. По този повод Община Бургас организира граждански ритуал при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб. Той ще се проведе в неделя от 11:30 часа.

Бургас ще отбележи 110 години от Одринската епопея и с концерт-спектакъл от 12:00 часа в зрителната зала на Военния клуб. В него ще участват ФА „Царево“ и ТА „Лазур“ – Бургас. Организатор е Тракийско дружество „Странджа“, съвместно с Военен клуб – Бургас, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюз на тракийските дружества в България. Входът е свободен.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1383 Последна промяна: 10:59:35, 27 март 2023