Бургас отбелязва с две събития годишнината от спасяването на българските евреи

Вторник, 9 Март 2021
Публикувано от: Мариета Ханджиева
10 03.jpg

„Всяка година на 10 март България отбелязва Деня на спасяването на българските евреи от Холокоста и отдава почит пред паметта на невинно загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, депортирани и унищожени в нацистките лагери  на смъртта“, съобщиха от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

В Бургас „Алеф” и Бургаска писателска общност посвещават на паметната дата час по творчество с ученици от средните училища под мотото „Паметта като спасение”. В събитието, което ще се проведе на 10 март - от 15 часа в Дома на писателя - ще се включат на живо и онлайн младежи от 8 елитни бургаски гимназии, както и ученици от 134-то училище  „Димчо Дебелянов” от София.

Технологията на художествената словесност ще бъде представена на младите автори от писателите Милка Иванова, Елка Василева и поетът, публицист и издател Румен Леонидов. Участието в творческия час ще бъде ценна помощ за ученици, желаещи да участват в националния литературен конкурс на Център „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Паметната за българските евреи дата 10 март ще бъде отбелязана и с церемония за полагане на цветя пред паметника на благодарността към спасителите на бургаските евреи, изграден от Център „Алеф”. Събитието  ще се проведе от 16.30 часа на 10 март, сряда, в зона „Толерантност” - градинката пред Община Бургас и хотел „България“.

С участието си в церемонията потомците на спасените евреи ще заявят своята признателност към своите спасители, както и решимостта си масови унищожения и геноцид никога да не се повтарят.

Да изразят почитта си  са поканени представители на държавни и общински институции, общественици и граждани.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1864 Последна промяна: 13:06:35, 09 март 2021