Бургас отбелязва Световния ден за борба с астмата

Размер на шрифта: A A A Назад
сряда, 05 май 2021
Публикувано от: Димитър Шишманов
Бургас отбелязва Световния ден за борба с астмата

Бургаски училища се включиха с различни инициативи в отбелязването на Световния ден за борба с астмата. Тази година това се прави на 5 май под мотото „Ти можеш да контролираш своята астма“.

Всяко десето дете у нас страда от астма, отчитат специалистите в Световния ден за борба със заболяването. 80 на сто от случаите са вследствие на алергия.

Ключово значение при астмата имат две групи алергени – акарите от домашен прах и полените. Други фактори за отключване на заболяването или за провокиране на отделни пристъпи са вирусите и дразнители във въздуха – например частиците, които се отделят от изгорелите газове на автомобилите.

Най-честите прояви на астмата са задух, свиркащо дишане и кашлица, които се появяват на пристъпи. Затова е особено важно заболяването да се улови и лекува навреме.

Тази година Община Бургас се включи в отбелязването на Световния ден за борба с астмата като организира в четири от най-големите си училища ОУ „Братя Миладинови“; ОУ „Елин Пелин“; ОУ „Васил Априлов“ и ПМГ „Акад. Н. Обрешков”, бърз тест на дишането с пийкфлоумертър на учениците и персонала.

Съвместно с д-р Стоичкова беше разработена и издадена брошура с информация за заболяването, целяща повишаване знанията за него и начина за профилактика, която бе предоставена на децата и техните родители.

В отбелязването на Световен ден за борба с астмата тази година се включиха и самостоятелните детски ясли на Община Бургас, които бяха украсени с балони, а на родителите ще бъдат раздадени брошури с информация за заболяването.

Кампанията приключи с пускане на балони, на които бе отбелязана датата.

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 957 Последна промяна: 18:11:14, 05 май 2021