Бургас празнува 145 години Свободна България

Петък, 3 Март 2023
Публикувано от: Радостин Рачев
Изображение 1058929

Стотици малки и големи бургазлии с развети трибагреници изпълниха улиците и площадите на града, за да празнуват 145 години Свободна България и да покажат, че националният празник е много повече от почивен ден в календара.

Тържествата започнаха на площад „Атанас Сиреков“, където под съпровода на националния химн бяха издигнати флаговете на Република България, Община Бургас и Европейския съюз. Венци и цветя бяха положени пред Руския паметник, а бургаското духовенство отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението от османско иго.

Честванията на 3 март в Бургас се пренесоха на площад „Св. св. Кирил и Методий“, където кметът Димитър Николов поздрави присъстващите с празника на България и благодари на всички, които се включиха и помогнаха за пресъздаване на тържествената атмосфера. Веднага след това стотици танцьори от всички бургаски фолклорни клубове се хванаха на голямо празнично Третомартенско хоро.

Към общоградските чествания се присъединиха всички експозиции на Регионалния исторически музей и Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“, които са отворени и приемат посетители при свободен вход.

Честването на празника ще продължи в Центъра за съвременно изкуство и библиотека от 17.00 часа с прожекция на документалния филм „Бойните маршове на България“ на режисьора проф. Любомир Халачев, а от 18.00 часа може да гледате още три документални филма за България - „Небето над хълма“ по сценарий и режисура на Надя Тодорова, „Книга за хората“ по сценарий и режисура на Владислав Лаков и „Непознати“ по сценарий и режисура на Камелия Петрова.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1342 Последна промяна: 13:51:55, 03 март 2023